Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Gombásodás

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (2)

Vizsgálatok szerint ma már minden negyedik felnőtt valamilyen gombás betegségben szenved. Gyógyítás rendkívül nehézkes, a tünetek sokszor elkísérik a beteget egész életén keresztül. A konzervatív orvoslás többnyire egy gombaellenes szert ír fel a beteg számára, akinek a beszedés után a fertőzése többnyire vissza is tér. Ezen élősködők normálisan is jelen vannak a bélrendszerünkben, bőrünkön, de nagyon kicsiny arányban (0,3%).

Bizonyos körülmények között, hajlamosító tényezők növekedése és az ellenállóképesség csökkenése esetén az arányuk nagy mértékben növekedni tud és megjelennek nagyobb mennyiségben a bőrön, körmök alatt, hüvelyben, prosztatában, szájnyálkahártyákon, vagy az emésztőrendszerben.

A gombás betegség fertőző, a fertőzött személy érintése elvileg fertőzhet, de a fertőződés függ az ellenállóképességtől is. A gomba savanyú, nedves, nyirkos, párás, sötét, levegőtlen közegben fejlődik jól, ezért a lábujjak között, köröm alatt, hüvelyben, de uszodák, szaunák különböző nedves, faborítású helyein is nagy a gombás betegség fertőzésveszélye. Különösen hajlamosít a műanyagszálas, sötét ruha, a rosszul szellőző cipő, a túlzott izzadás a hajlatokban, a gyakori antibiotikumszedés, a hormontartalmú gyógyszerek, mint fogamzásgátlók, a sok édesség fogyasztása, szexuális partnerek gyakori váltogatása.

A legnehezebben múló gombás fertőzések egyike a köröm gombája, hiszen a köröm megújulási ideje kb. 10 hónap, ezért a helyi és általános kezelést tartósan fenn kell tartani, néha akár 2 éven keresztül is. A körömfertőzés esztétikai probléma mellett akár körömvesztést is okozhat. A gomba sokszor az ujjak közötti területről nő a köröm alá, sokszor egy köröm érintett, de utána továbbterjedhet a többi körömre is.

Kezelése

A kezelés során gyógyszer mellett diéta, ásványi anyagok és vitaminok, probiotikumok (bélflóra szerek) valamint gyógynövénykivonatok és bázikus sók szedése szükséges. Alkalmazunk homeopátiás szereket, ún. nozódékat is. A köröm területét szükséges helyileg is kezelni, váltva hiperolos, jódos, sós, teafaolajos, ecetes lábfürdőkkel, valamint helyileg ható gyógyszerekkel. A diétát fanatikusok sok esetben túlzásba viszik az ún. candida diéta formájában. Tudni kell azonban, hogy a diéta önmagában nem oldja meg a betegséget, ezért túlzottan szigorú és tarthatatlan diéta előírása értelmetlen. A gombás beteg tartózkodjon az édesség fogyasztásától, egyen sok friss zöldséget, de mértékletesen ehet gyümölcsöt és gabonaterméket is. Kerülje a konzervált, finomított, félkész élelmiszereket és az alkoholos italokat.

Lelki okok feltárása 

A gombás betegségnek lelki oldala is van. Mint élősködők, az életünkben is az emberekkel való élősködési viszonyra utalhatnak. A gombás betegség mindig az egész ember betegsége és nem csupán a körömé, vagy bőré. Ezért kezelni is csak úgy lehet, ha a páciens életének minden apró hibás részletét felfedjük és korrigáljuk.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Bánki Judit 13 óra ago
2014-09-22

Kedves Dr. Tamasi József!
43 éves vagyok és már kb. 15 éve candida-ellenes diétát végzek különböző intenzitásokkal, mert Candida gombát diagnosztizáltak a szervezetemben.
Olvastam az Ön által javasolt diétát, ami fehérje és glutén-mentes diéta is egyben –  én is így étkezem az utóbbi 1 évben, mert már nagyon sok problémám volt az emésztésemmel, s ez segített.
Viszont egyre több helyen ízületi problémák jelentkeznek, ami arra enged következtetni, hogy a candida továbbra is túlszaporodott a testemben s nem elég a diéta, illetve a 15 évvel ezelőtti gomba ellenes gyógyszer ( Nystatin) szedése.
Szeretném a segítségét kérni, hogy ilyen krónikus esetben mit tegyek, illetve a diétát mivel egészítsem ki?
Pécsi lakos vagyok, már 2 éve költöztem le a családommal Budapestről Pécsre.
Üdvözlettel Bánki Judit

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 3 óra ago
2014-09-23

Kedves Hölgyem! Szívesen segítek. A problémája tisztázására személyes találkozás, vizsgálat szükséges. Így levelezés útján nem tudnám megoldani. Küldtem Önnek egy emailt is. Javaslom, hogy keressen fel és úgy tovább tudunk lépni. Üdvözlettel Tamasi dr.

Vélemény, hozzászólás?