Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Bevezetés az autogén tréning terápiába

Nyomtatás Szerző : dátum : 2014-12-27 kommentek : (0)

A lelki és testi elernyedés ellazít, felold stresszeink alól.

Az a természetes képessége csak kevés embernek van meg, hogy egyszerűen elengedje magát, megszabaduljon feszültségeitől és nyugalmat nyerjen.

Minden korban voltak lazítási eljárások. Ezek azon az évezredek óta nemzedékről nemzedékre szálló tudáson alapulnak, hogy az élet ritmikus folyamatok sorozata: légzésünkkel levegő áramlik be és ki, a szívünk szabályos ütemben ver, ébrenlét és alvás váltják egymást.

A modern életvitelből mintha kiveszett volna sok hagyományos lazítási mód.

Az élet üteme egészében felgyorsult, s ez felkészületlenül érte a XXI. század emberét.

relax11

A lazítás hiánya betegségekhez vezet

A felhalmozódó stresszt hatékonyan levezetni sokan nem tudják, így az kerülő utakon tör  a felszínre: alvászavarok, állandó belső feszültség, pánikbetegség, testi (pszichoszomatikus) betegségek, alkoholizmus formájában. A vegetatív idegrendszer úgynevezett szimpatikus oldala túlzott aktivitása miatt izzadékonyság, kimerültség lép fel. Az emésztési zavarok döntő többségének is a rossz ellazulási képesség az oka. Az emésztési zavarok, salakanyagok felszaporodásai pedig szinte valamennyi krónikus betegség kialakulásában szerepet játszanak.

 

Az autogén tréninget bárki megtanulhatja

Az autogén tréning olyan módszer, melynek segítségével megtanulhatjuk uralni saját testünket, vegetatív idegrendszerünket. Rendszeres gyakorlással bárki számára elsajátítható  ez az eljárás, mellyel önerőből szabályozhatjuk testünket, oldhatjuk szorongásainkat.

Célja, hogy megtanuljunk önállóan ellazulni.

Az autogén tréning segítségével olyan szervek válnak elérhetővé, melyek különben az akarat számára nem hozzáférhetők.

relax8

Mikor alkalmazható

Ezt a relaxációs technikát főleg olyan betegségek és panaszok esetén alkalmazzuk, melyek összefüggnek a stresszel,  a feszültséggel, a kimerültséggel,  a fájdalmakkal és a szorongással. Valamennyi pszichoszomatikus betegség, mint fekély, allergia, asztma, vérnyomásbetegség, stb. idetartozik. Az emésztőrendszeri panaszokat is sokszor relaxációval kezeljük.

Szülésre való felkészülésnél segíthet  a feszültségek és félelmek leépítésében.

 

Önnek kell-e relaxálnia?

A legtöbb ember érzi, hogy feszült és szüksége lenne relaxációra, de ha Ön nem érezné, akkor javasoljuk a Voll féle elektorakupunktúrás vizsgálatom elvégzését, mert annak segítségével egyszerűen, gyorsan és objektíven kimutatható a feszült állapot következménye.

 

A tréning technikája és oktatása

Maga  a gyakorlat fekve vagy ülve történik. Hat lépcsőből álló folyamat. Minden egyes lépcső a vegetatív idegrendszer egy alapvető szintjének harmonizálását segíti elő. Ezeket a lépcsőket egy-egy hétig gyakorolja heti egyszeri foglalkozás után. További két alkalom a személyes módszer kialakítását szolgálja.

relax2

Lehetőség egy önmagunk megnyugtatását elősegítő eszköz elsajátítására. Az ellazult test és lélek utat enged a szervezet öngyógyító erői számára. Elősegíti a pihentető alvást, sőt, maga a gyakorlat hatása felér egy óra nyugodt alvással.

Az autogén tréning akár egy zsúfolt munkanap közepén is néhány perc alatt megkönnyebbedést és feloldódást hozhat a gyakorlott tréningező számára.

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?