Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Akupunktúra fájdalom ellen

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (0)

Az akupunktúra valóban enyhíti a krónikus fájdalmat

Az akupunktúra valóban enyhíti a krónikus fej- és hátfájást, valamint az ízületi fájdalmakat – állapította meg elemzésében egy nemzetközi kutatócsoport.Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányhoz 29 korábbi vizsgálat eredményeit elemezték, amelyekbe összesen 18 ezer embert vontak be.

Az összehasonlításból az derült ki, hogy a megfelelő pontokon alkalmazott akupunktúra sokkal jobban enyhítette a fájdalmat, mint a szokásos fájdalomkezelések, és némiképp jobban, mint a „hamis” akupunktúra, amikor nem az előírt pontokon helyezik el az akupunktúrás tűket.

Eredmények

Az eredmények „az eddigi legerősebb bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy az akupunktúra ésszerű választási lehetőség” – írták a tanulmány szerzői, akik a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont, valamint több brit és német egyetem kutatói. A mostani tanulmány nem bizonyíték, de újabb adalékot nyújt arra, hogy az akupunktúra alkalmazása számos állapotnál előnyös lehet.

A tanulmányban a fájdalmat nullától 100-ig tartó skálán becsülték meg. A páciensek fájdalmának átlagos értéke szubjektív megítélésük szerint 60 volt, ez átlagosan 30-ra csökkent az akupunktúra hatására, 43-ra a szokásos fájdalomkezeléseknél és 35-re a hamis akupunktúránál.

Mivel az akupunktúra viszonylag biztonságos, a működési mechanizmusának tisztázatlansága miatti bizonytalanság nem kellene, hogy visszatartsa az orvosokat attól, hogy a fájdalomtól szenvedő pácienseiknek lehetőségként ajánlják – vélekedett a tanulmánnyal egy folyóiratszámban közzétett kommentárjában Andrew Avins, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem szakembere.

Forrás: Informed

Cikk nyomtatása

Címkék:

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?