Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

„10 év után visszajött a migrénem” – Orvos válaszol

Nyomtatás Szerző : dátum : 2021-03-17 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

10 éve voltam önnél – akkor még szüleimmel – migrén miatt. Ön életmódváltást javasolt, amit betartottam, és a migrénem elmúlt, egészen mostanáig. Nemrég keresztszalagpótlás miatt műtétem volt és epidurális érzéstelenítésben végezték, sajnos a migrén ennyi idő után ettől a beavatkozástól visszajött. A homlokom jobb oldalán van egy pont, ami fáj, de szédülés, hányinger is van. Nagyjából hetente tér vissza és eltart mindig 1-2 napig. Epetáji fájdalmaim is vannak, ezek inkább a menstruációs ciklusommal szinkron jelentkeznek. Többször voltak allergiás reakcióim is, bőrkiütések, majd azt követően fulladás. Én sem, de az orvosok sem tudják, hogy mitől lehet. Elhagytam a glutént és az állati termékeket, de a tünetek nem csökkentek. Mindennap jógázom, gyógyszert nem szedek. Most 24 éves vagyok.

Kedves Hölgyem!

Migrénjét most valóban az érzéstelenítés okozhatta, ami persze azt is jelenti, hogy az életmódváltás gyerekkorában nem tudta teljesen megszüntetni az idegrendszeri zavart, csupán nem engedte megnyilvánulni. Én az elmúlt évtizedek gyógyító munkája során arra a következtetésre jutottam, hogy az életmódváltás egyre erőteljesebb kell legyen ahhoz, hogy eredményeket érjünk el. Vélhetően ez a bennünket érő káros hatások nagyságának növekedésével párhuzamos jelenség. Amíg régen elég volt csupán a tejterméket elhagyni az étrendből, és meggyógyult a gyulladás, addig manapság már a glutént, esetleg a lektint is el kell hagyni, vagy bio élelmiszereket kell enni, különben a jó hatás nem érvényesül. Ez lehet tehát egy másik ok az érzéstelenítés okozta trauma mellett, vagyis a tünetek kiváltását már nem akadályozza meg az akkor javasolt életmód-előírásom, vélhetően ma ennél többre van szüksége.

Ezért a táplálékintolerancia és a rossz baktériumflóra okozta zavarok, mérgezések kiküszöbölésére feltétlenül javaslom a növényi glutén- és lektinmentes étrendet, valamint a pre- és probiotikumok szedését.

A migrén bizonyosan az idegrendszert érintő zavar.

Meg kell szüntetni az idegrendszer vitaminhiányát, mint ismeretes, ehhez B-vitaminok, ásványok és nyomelemek kellenek, az idegrendszert hátrányosan érintő anyagcsere-eltéréseket, emiatt legalább röviden böjtölni kell, minden góchatást, ami nem kívánatos idegi reakciókat gerjeszthet. Ez utóbbinál fogászati gócokat, mandulagócokat, hegeket kell keresni.

Jó, ha a neurálterápiát, az akupunktúrát bevetik, valamint az ájurvédát, pancakarmát, de legalább a meleg olajos masszázst és a nasya nevű feji kezelést, mert az a salaktalanítás mellett át is hangolja szervezetét. Ugyancsak jót tesznek a vizes vagy a Kneipp-gyógymódok. Például a váltott karfürdő – ez azt jelenti, hogy hideg, majd meleg vízbe mártja a karját a felkar közepéig, és a hideget néhány másodpercig, a meleget néhány percig alkalmazza.

Készítmények közül különösen fontos lehet a Bacopa monieri, Nardostachis jatamansi, Whitania somnifera és a Tinospora cordifolia nevű növényekből készült készítmények beszerzése, ezek mind távol-keleti gyógynövények, de kaphatók itthon is.

Javaslom, hogy kutasson a lelki okok iránt is, hogy megérthesse, mi minden okoz jelenleg önnek fájdalmat, mi az, amit el kell kerüljön a mindennapjaiban. Szükséges lehet pszichológiai gyógymódok vagy kineziológiai oldás alkalmazása. Aludjon eleget, jusson ideje a relaxációra is.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?