Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Komoly árat fizethetünk a rendszeres fájdalomcsillapító használatért

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-05-23 kommentek : (0)

Fájdalom: különbözőképpen éljük meg

Elestünk biciklivel, becsukjuk az ujjunkat, felsértjük a combunkat, megéget a kávéfőző, megcsíp a szúnyog. Mind nyomán azonnal fájdalmat érzünk. Fájdalmat érez azonban az is, akinek gyomorfekélye van, akinek ízületei elkoptak és aki a vesekövét szeretné megszülni, de ezek a fájdalmak hosszan tartóbbak, kevésbé élesek, mélyebbek, néha görcsösebbek és teljesen más karaktert hordoznak. Sokan éveken át vagy szinte egész életükben fájdalomtól szenvednek, és bármit megadnának, hogy fájdalom nélkül élhessenek. Csakhogy a fájdalom nélküli világ már lehet, hogy rég az emberiség kihalását jelentette volna. A fájdalom elkerülésének szándéka ment meg minket attól, hogy a testünk megégjen, a csont eltörjön, a sebesülés helyrehozhatatlan károkat okozzon.

A gyógyszeripar egyik kétségtelenül nagyon sikeres termékskálája a fájdalomcsillapítók csoportja. A legnagyobb mennyiségben felhasznált gyógyszer, vagonszámra vásároljuk sokszor csak biztonság kedvéért tartalékba, hogy ha mégis jönne a fejfájás, a fogfájás, a hasi fájdalom, akkor legyen mihez nyúlni. Az emberek mindent beszednek és minden mellékhatást vállalnak, csak a fájdalomtól mentesüljenek, legalább néhány órára. Pedig komoly árat fizethetünk a rendszeres fájdalomcsillapító-használatért. Dán kutatók 1,7 millió fájdalomcsillapítót használó beteg adatainak elemzése kapcsán feltárták, hogy a fájdalomcsillapítók jelentősen (akár 50%-kal) megnövelik a szív- és érrendszeri elzáródások, valamint szívritmuszavarok előfordulását. Ilyen kutatások fényében már volt olyan gyógyszer, melyet ki is vontak a forgalomból, de vélhetően a diclofenac, az ibuprofén vagy a metamizol hatóanyag-tartalmú gyógyszereket nem fogják kivonni akkor sem, ha sorban érkeznek a figyelmeztető kutatási eredmények.

Melyik gyógyszer Magyarországon a legnépszerűbb?

A magyarok közkedvelt fájdalomcsillapítója, az Algopyrin például immungyengeséget, fehérvérsejtszám-csökkenést okozhat. Mások kikezdik a gyomor és bél nyálkahártyáját, fekélyeket vagy máj- és vérképzőszervi károsodást, esetleg veseelégtelenséget okozva. Megfontolandó tehát minden olyan fájdalomcsillapító módszer, mellyel a kémiai tabletták, injekciók kiválthatók.

A fájdalom elviselésének különbözősége

A rendelőben, amikor egy vizsgálat miatti ujjbegyszúráshoz vagy akupunktúrához készülődünk, egyes páciensek elképesztően viselkednek. Van, akinek szeme sem rezdül, van, aki már a szúrás előtt leizzad, láthatólag bármit megtenne, hogy ezt a fájdalmat ne kelljen megélnie. Van, aki ilyenkor még jól titkolja, de a szúráskor váratlanul akkorát ugrik, hogy az asztalon lévő holmik lepotyognak a földre, vagy rögtön ájulás környékezi és le kell fektetni. Különbözőképpen éljük meg tehát a fájdalmat.

Mit mond az Ajurvéda?

Az ájurvéda szerint a fájdalom érzése a finom fizikai testünk egyik elemének, vagyis a hamis énünknek a tevékenysége. Aki nagyobb mértékben azonosítja magát a testével (a testben lakozó, de attól független lelki azonosság helyett), az nagyobb mértékben szenved a test fájdalmaitól. Vélhetően részben ennek is köszönhető, hogy a hipnózis módszerével sikeresen lehet kezelni a fájdalmat, akár fogat is ki lehet húzni gyógyszer nélkül, mégis fájdalommentesen, ha az orvos képzett és kellően gyakorlott a hipnózis vezetésében, és módszerével kellően tudja függetleníteni a páciens tudatát a test történéseitől.

A fájdalom

A védák azt is mondják, hogy a test kapcsán elviselni szükséges fájdalom az illető egyéni életútjának, tettei és visszahatásai, vagyis karmájának a következménye. Nem nehéz megérteni ezt akkor, ha mondjuk felelőtlen táplálkozási mód vagy elhanyagolt lomha életmód miatt alakul ki a nyaki gerinc fájdalma vagy a fejfájás, de kevéssé érthető akkor, ha látszólag ok nélkül szenved valaki vírusos fertőzés nyomán kialakult krónikus idegi fájdalomtól. A védák véleménye ilyenkor is az, hogy előző tetteink meghatározzák a jelen állapotunkat, legfeljebb kevéssé emlékezünk a kiváltó okra. Az én tapasztalatom pedig az, hogy bármilyen fájdalom befolyásolható az életmód, a felfogás változtatásával, valamint a természetes módszerek együttesével.

Mit mond a modern orvostudomány a fájdalomról?

A modern orvostudomány a fájdalmat az idegsejteknek, valamint receptorainak fájdalomérzékelő és -továbbító képességével magyarázza. Sok talány van e téren, hiszen kevés a magyarázat arra, hogy hogyan is képes a szervezetünk megkülönböztetni a különböző típusú fájdalmakat, és miként jön létre az akut fájdalomhoz képest a krónikus vagy lassú fájdalom, amely akár éveken keresztül megkeseríti egy-egy beteg életét. Miként szerepel az idegi háló működésében az anyagcsere, a lerakódás, az elhasználódás, a rendszer teljes felborulása vagy a kiváltó októl való függetlenedése. Az orvostudomány végső módszerei azok, amelyekkel a teljes idegrostot átvágják sebészi módszerrel, így a fájdalom közvetítése teljesen megszűnik.

Tudjuk, hogy a gyulladások fájdalommal járnak, de fájdalmat válthat ki a külső (baleset) vagy belső sérülés (gyógyszer vagy rosszféle baktérium okozta nyálkahártya-sérülés), a szövetszaporulat (daganat, kövek, felrakódások), vagy épp a kopás, az elhasználódás (pl. éveken át túlsúly, túlzott sport miatt túlterhelt térd vagy csípőízület), a hibás funkció (pl. eredeti helyéről kimozdult nyaki csigolya). A fájdalom krónikus változatai azok, melyek alaposabb orvosi megfontolást igényelnek, hiszen a hosszú távú fájdalmak csillapítása nem jól megoldott az orvostudomány mai szemléletével.

Életmód és táplálkozás

Mivel a táplálkozásunkkal képesek vagyunk a gyulladásokat csillapítani és egyfajta minimális gyulladás, ödéma szinte mindenkinél kialakul az életmód napi hibái miatt, ezért a léböjt, a radikális növényi étrend, a légzőgyakorlatok, a szakszerű salaktalanító kúrák többnyire minden fájdalom intenzitását képesek csökkenteni. Hogy a mozgás segít-e vagy ront, azt az egyéni állapot megítélése döntheti el. Nyilvánvalóan egy kopásos ízületi fájdalommal nem végezhető akármilyen mozgás, más renyheségből, elhanyagolt anyagcseréből adódó mozgásszervi fájdalmak viszont képesek a mozgás hatására csökkenni.

Neurálterápia

A neurálterápiát a német Hunecke testvérek fedezték fel száz évvel ezelőtt. 1%-os Lidocain alkalmazásával a test ún. neurálterápiás pontjait szúrom, melyek a vegetatív idegrendszer, valamint a kötőszöveti tér közvetítésével jótékonyan hatnak krónikus gyulladások, fájdalmak, funkciózavarok gyógyulására.

A neurálterápiás pontok sokszor egybeesnek az akupunktúrás pontokkal, de nagyban különböznek is azoktól. Sokszor szúrunk mélyebb szöveti rétegekbe, amely az adott szabályozási zavar közelében van, szúrjuk a fogínyt, a mandulát vagy annak hegét, műtéti hegeket, a pajzsmirigy környékét, a gerinc két oldalát, bizonyos idegi központokat, vagy krónikus nőgyógyászati bajok esetén a kismedencét. A neurálterápiát ismételni kell 3-10 alkalommal, többnyire egy kezelés nem elegendő, de már az első kezelés után jellemzően érezhető a javulás.

A legmegdöbbentőbb neurálterápiás jelenség a fájdalmak csillapításakor is jelentkezni tudó ún. szekunden fenomén. A jelenség lényege az, hogy a fájdalomtól távoli kötőszöveti gócba beadott neurálterápiás injekció abban a pillanatban megszünteti a vele látszólag semmilyen közvetlen kapcsolatban nem lévő fájdalmat. Olyan tapasztalataim voltak, mint pl. amikor egyik betegemnél a nagylábujj évek óta meglévő megmagyarázhatatlan fájdalma az egyik fog környékének aláinjekciózásakor, az injekció beszúrása közben végérvényesen megszűnt, vagy amikor egy másik betegnél a mandula környékének aláinjekciózása megszüntette a fejfájást.

Hagyományos kínai orvoslás – akupunktúra

A szervezetünket behálózó energiavezetékek létét leginkább az akupunktúrával, illetve a kínai orvosi szemlélettel lehet megérteni. A kínai orvosi gondolkodás szerint a testünkben futó energiavezetékek (meridiánok) elakadásakor a blokád előtt hiány, mögötte pedig pangás, ezzel együtt fájdalom keletkezik. Az energia a kínai rendszer szerint akupunktúrás tűk segítségével mellékágakon elvezethető, vagy a blokád megszüntethető csi-kung gyakorlatok, gyógynövények segítségével. Ez képes a fájdalmat is megszüntetni.

A fájdalom csillapítás ájurvédikus (indiai) módja

Az ájurvéda szerint a fájdalom a betegséghez vezető kórfolyamat egy előrehaladott stádiuma. Salaktalanításra, indiai rendszerű pancakarma folyamatokra van szükség a felesleges dósák (az egyensúlyt felborító energiák), vagyis az egész betegségfolyamatot elindító tényezők eltávolítására.

A fő kezelések előtt és után különböző elő- és utókezelésekkel, fizikális módszerekkel (masszázzsal, gyógynövényes labdacsokkal, hőkezelésekkel, nyugtató olajos kezelésekkel és gyógynövényfőzetekkel) csökkenti a fájdalmat, a szöveti rigiditást, az ödémát. Az indiai fájdalomcsillapításban nagy szerepet kapnak gyógynövények, a diéta, a megfelelő olaj megválasztása, a jó kezelőtechnika, vagyis a manuális módszerekben jól képzett technikus terapeuta. A kezelés teljesen egyénre szabott, ezért általános receptek nem adhatók. Van például, akinek a böjt, a hideg jót tesz, míg másoknak épp a meleg és az olajos-zsíros étel a kívánatos, van, akinek száraz, másnak olajos masszázsra van szüksége. Ugyanígy egyénileg tervezzük a fájdalom kezelésére alkalmas jóga- és légzőgyakorlatokat is, melyek szintén képesek mérsékelni a krónikus fájdalmat.

Egyszerű fizikális gyógymódok – pl. Kneipp-kezelések, manuális medicina

A fájdalmak sokszor a vázizomzat, ízületek nem megfelelő tónusa, helyzete miatt alakulnak ki vagy súlyosbodnak. Ilyenkor egyszerű fizikális ingerekkel (hideg vagy meleg vízzel, pakolásokkal, leöntésekkel) eredményt lehet elérni. A manuális medicina, közismertebb nevén a kiropraktika vagy csontkovácsolás (bár mindegyik kifejezés mást jelent) az ízületek, főként a gerincízületek helyzeti rendellenességeit képes helyreigazítani. A kimozdult ízület nem képes az eredeti mozgását végezni, a környező izmok és szalagok bedagadnak, a fájdalomérző receptorok pedig aktívakká válnak. Ilyenkor a szakszerű diagnosztika után egy-egy jól irányzott kézi terápiás mozdulat képes lehet arra, hogy a rendellenességet kiigazítsa anélkül, hogy hónapokon keresztül gyógyszer szedése lenne szükséges. Ebbe a csoportba sorolhatók a különböző mágneses, hő-, fénykészülékek (Zepter lámpa, infrafény) is, melyek egyszerű fizikális ingerek elektromosság által létrehozható formáit használják a fájdalom mérséklésére, azonban időnként a napfény, a jó levegő is elengedhetetlen a fájdalmak gyógyulásához.

Csakis a medicina egészének (amibe a természetes gyógymódok is beletartoznak) együttes módszereit figyelembe véve lehet a beteg fájdalmait kellő hatékonysággal és a legkevesebb okozott kárral csillapítani.

A gyógyszer önmagában nem megoldás, különösen a krónikus fájdalmak esetén, de a természetes módszerek sem mindig elegendőek, hiszen a fájdalom maga generálhat újabb fájdalmakat a járulékos izomgörcsök és félelmek útján. Ilyenkor a kört meg kell szakítani a helyesen és helyes ideig alkalmazott gyógyszerekkel, injekciókkal. Van azonban, hogy mindezek együtt sem képesek megoldani a fájdalom ügyét úgy, hogy az életminőség megmaradjon. Például a daganatos betegek fájdalma eljuthat olyan stádiumba, amikor csakis az éber tudat beáldozása révén tudjuk a beteget az elviselhetetlen fájdalmaktól megmenteni.

Az életünk folytonos tapasztalás, a fájdalom bizonyosan az egyik legjellegzetesebb tapasztalat az életben, nélküle nem tanulnánk, nem járnánk a helyes úton. Kár lenne teljesen kihagyni. A dolgunk az, hogy a szenvedést mérsékeljük, és nem az, hogy teljesen kikapcsoljuk.

 

Forrás: Természetgyógyász Magazinban írt cikkem

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?