Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Szoptatás fejleszti a nyelvi érzéket

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-08-04 kommentek : (2)

A JAMA Pediatrics című lapban közzétett tanulmány szerint a hosszabb időn át tartó szoptatás hatására a gyerekek hároméves korukra jobb nyelvi érzékkel rendelkeznek, 7 évesen pedig mind verbális, mind nem verbális intelligenciájuk magasabb az átlagnál.

Mandy B. Belfort, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa kollégáival annak járt utána, milyen összefüggés mutatható ki a szoptatás időtartama és a gyerekek intelligenciája között, valamint azt is górcső alá vették, befolyásol-e valamit az, hogy az anya a szoptatás ideje alatt mennyi halat fogyaszt. Az eredmények azt mutatták, hogy a hosszabb időn át szoptatott csecsemők 3 éves korukra jobb eredményeket értek el egy szókincs ellenőrző teszten, 7 évesen pedig magasabb pontszámokat kaptak egy intelligenciateszt elvégzése során, ugyanakkor az emlékezettel és a tanulási képességekkel kapcsolatban nem találtak hasonló összefüggéseket.

Halfogyasztás tekintetében a szakemberek azokat az anyákat vetették össze, akik hetente kettőnél kevesebb adag halat fogyasztottak azokkal, akik heti kettő vagy annál több adagot, és arra a megállapításra jutottak, hogy ezen a téren kevesebb eltérés mutatható ki a két csoport gyermekei között.

Összességében a szakemberek úgy vélik, a mostani vizsgálat alátámasztja azt a széles körben elfogadott nézetet, miszerint a gyermek első hat hónapja során a kizárólagos szoptatás a legideálisabb táplálási mód, és a hozzátáplálás mellett az anyatejes táplálást lehetőség szerint a gyermek egy éves koráig folytatni kell.

Dimitri A. Christakis, a Seattle-i Gyermekkórház Kutatóintézetének munkatársa hozzátette, hogy a szoptatást a legtöbb anya megkezdi a gyermeke születése után, ám sokan nem képesek hosszú távon folytatni. Az Egyesült Államokban például a kismamák 70 százaléka szoptatja újszülöttjét, ám hat hónapos korukra már csupán 35 százalékuk tesz így. A szoptatás népszerűsítéséhez nagy segítséget jelentene, ha a munkahelyek biztosítanának lehetőséget az ott dolgozó kismamáknak is a szoptatásra, továbbá ha a nyilvános helyen történő szoptatás társadalmilag elfogadottabb jelenséggé válna.

 Tanácsom kismamáknak: A hosszú idejű szoptatás mind a gyerek lelki fejlődése, mind fogazata, immunrendszere, és ahogyan fentebb látjuk szellemi képességeinek fejlődése szempontjából fontos. Ugyancsak ennek révén csökkenthető az allergiás, autoimmun és emésztőrendszeri gyulladásos megbetegedések valószínűsége. A szoptatás ellehetetlenülése már a szüléskor kezdődhet, amikor az anya nem kapja meg a csecsemőjét akkor, amikor akarja, nem akkor táplálja, mikor a csecsemő szeretné, hanem, amikor az osztályos rend előírja. Ezért kedvező, ha olyan szülési lehetőségeket választanak, amelyben az anya-csecsemő kapcsolat a szülés után a legkevésbé korlátozott (rooming in).

Forrás: Medipress hírszolgálat

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Vincze Norbert 8 óra ago
2014-09-27

Ahogy ön is megjegyezte, az szoptatás érzelmi oldaláról ajánlanék egy kapcsolódó tanulmányt:http://integralgondolkodo.com/miert-okosabbak-a-szoptatott-kisbabak/

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 4 óra ago
2014-10-26

Kedves Uram! Köszönöm a linket, valóban jó tartalom. Üdvözli Tamasi dr.

Vélemény, hozzászólás?