Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Egészséges étkezés, alvás, jó tanulmányi eredmény

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-08-09 kommentek : (0)

A felnőttek gyakran hallhatják, hogy mit kell tenniük egészségük megóvása érdekében, ám ezek legtöbbjét valójában már a gyerekeknél is fontos lenne alkalmazni, állítják az Alabama Egyetem szakértői. Az olyan egészségi szokások, mint a megfelelő étkezés és alvás pedig közvetlen hatással vannak a gyermek tanulmányi teljesítményére is.Kalória és tápanyag nélkül nem tud koncentrálni a gyerek „Az emberi agy nem működik megfelelően kellő mennyiségű kalória nélkül. Ugyan ez általában nem okoz nagy gondot, ám ha a gyerekek reggelizés nélkül mennek iskolába, az hatással lehet a gondolkodási mechanizmus működésére” – magyarázta Krista Casazza, az egyetem docense. Javaslata szerint a gyerekek lehetőleg gyümölcsökkel, fehérjetartalmú ételekkel és teljes kiőrlésű tápanyagokkal kezdjék a napot. Nem javasoltak a cukrozott édességek, mert a cukor a gyorsan felszívódó tápanyagok körébe tartozik, így nem biztosítja a kiegyensúlyozott energiaforrást.

„A tápanyagokban jól kiegyensúlyozott reggeli segít a gyerekeknek stabilan szinten tartani a figyelmüket. Fontos, hogy ebédidőben is megfelelően és jól egyenek, hiszen ez az étkezés a délután szempontjából fontos. Amennyiben kellően tápláló ebédet fogyasztanak, igazából vacsoráig semmiféle további ételre nincsen szükség” – állítja Casazza. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha mégis kérnének egy kis uzsonnát a gyerekek, az lehetőleg egészséges ételekből álljon, például joghurtból, zöldségekből, esetleg házi sütésű chipsből; a folyadékbevitelt pedig inkább vízzel biztosítsák, szemben a különféle üdítőitalokkal.

Az alváshiány napi probléma a koncentráció csökkenésben

Vacsora után pedig a megfelelő mennyiségű alvás legyen az elsődleges prioritás. „A gyerekeknek nagy szükségük van a nyugodt és elegendő alvásra, ahhoz, hogy másnap megfelelően teljesítsenek az iskolában” – fejtette ki Kristin Avis, az Alabama Egyetem docense. „Az alváshiány problémákat okozhat a figyelem és az órán elhangzottak megjegyzésének terén” – tette hozzá.

Avis szerint a 6–12 éveseknek elengedhetetlen a 9 órányi alvás, de valójában 18 éves korig jó, ha ennyit alszanak a gyerekek. „A szülők sokszor azt gondolják, hogy egy-egy este nem számít, ha kevesebbet alszik a gyerek, de ennek mindenképp kihatása van a következő napi teljesítményre” – magyarázta a szakember.

Avis a hétvégére sem javasolja a késői fennmaradást és sokáig alvást, hiszen úgy nehezebb a gyerekeknek visszaállni a hétköznapi korai fekvésre és kelésre. Ezért egységes alvásidőpontot javasol a hét minden napjára, hiszen így a gyerekek folyamatosan kellő pihenésben részesülnek, ami segít a mindennapokban.

Szerkesztői megjegyzés: az éjfél előtti alvás a felnőtt embernek is nagyon fontos. Azt mondják, hogy az éjfél előtti alvás duplán értékes. Aki rendszertelenül alszik, annak a szervezete hamarabb kimerül, valamint a vegetatív idegrendszere is felborul. DSC_9404 (2)

[learn_more caption=”medipress”]Forrás: Medipress hírszolgálat[/learn_more]

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?