Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Sokízületi gyulladás, autoimmun-betegség ha a laborleletek nem mutatják?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-08-13 kommentek : (0)

Tisztelt doktor úr!

30 éves vagyok, és fél éve vannak súlyos ízületi panaszaim, melyek az utóbbi időben már odáig fokozódtak, hogy a gyermeket sem tudom megemelni, és a lakásban való járás is nehezen megy. A konzervatív orvosi vizsgálatok négy hónappal ezelőtt mind a reumafaktor, mind más autoimmun-faktorok vonatkozásában negatívak voltak, így valójában a reumatológia nem foglalkozott velem. Most az ön javaslatára megismételt vizsgálatok viszont már erősen mutatják az autoimmun-betegséget, és azt remélem, hogy végre megkezdődhet az adekvát kezelésem. Az ön javaslatára elkezdtem egy hónapja a radikális életmódváltást, növényi étrendet és kezeléseket, de az állapotom eddig csak részben javult. Mit javasol, hogyan tovább?

Kedves Hölgyem!

Nem meglepő, hogy a laboreredmények sokszor nem mutatják a klinikai kép alapján már nyilvánvalóan kialakult betegséget. Ezeknél a vizsgálatoknál gyakran előfordul, hogy már csak igen előrehaladott állapotban képesek pozitív eredményt adni, azonban a betegség képe elárulja, miről van szó. Az autoimmun-gyulladás kezdetén, és főként enyhébb lefolyás esetén, elegendő az életmódváltás, bizonyos növényi szerek szedése, esetleg infúziós vitaminkezelések, de egy súlyosabb betegségképnél szükség lehet a reumatológia által jól bevált gyógyszeres kezelésekre is. Javaslom, hogy az általam felírt enzimeket, gyulladáscsökkentő növényi szereket is szedje, a diétát folytassa következetesen és jöjjön vissza a rendelésemre, hogy a konzervatív gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszert esetleg cseréljük. Szükség van egy-két hónapra, hogy a természetes módszerek hatékonyságát lemérjük, azonnal nem szűnnek meg a tünetei, de minden esélye megvan arra, hogy ezen az úton is jelentős javulást érhet el.

A természetes módszerek másként hatnak, mint a gyógyszeres kezelés. Az utóbbi elfojtja a gyulladást, vagy csökkenti a tüneteit, az előbbi az okát, a gyulladást kiváltó, azt „hergelő” folyamatot állítja le, de sajnos ez nem mindig elegendő. Különösen, ha már megindult az autoimmun-betegség, ami rosszul befolyásolható jellegű. Ugyanakkor túl sokat sem szabad várni, mert ha ez a kezelési mód nem elegendő, akkor szükség van erősebb gyógyszerekre, amelyeket a reumatológus szakorvos rendel el. Ezzel kell megakadályozni, hogy a sokáig fennálló gyulladás torzulásokat, tartós ízületi károsodásokat okozzon.

Ugyancsak fontos a bél károsodásának mielőbbi gyógyítása diétával, pro- és prebiotikumokkal, nyálkatartalmú gyógynövényekkel. Ezek megfelelő dózisának beállításához szükséges a lelki háttér feltérképezése és esetleg a pszichoterápiás kezelés megkezdése. Sajnálom, hogy nincs jól továbbra sem, de örülök, hogy végre nyilvánvaló a terápiás cél, tudjuk, mi a betegsége.

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin – Orvos válaszol rovatunk

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?