Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Árt-e a gyermeknek, ha nem fogyaszt állati terméket?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-08-05 kommentek : (0)

Kedves doktor úr!

2 éves gyermekem bőrgyulladására (ún. atópiás ekcémájára) Ön azt javasolta, hogy ne adjak neki két hónapig állati terméket és glutént, valamint egy speciális probiotikum-kombinációt írt elő. A gyermek több hónapja tartósan semmilyen kezelésre nem reagáló gyulladása 4 nap után csodás módon megszűnt. Ennek rettentően örülünk, de kétségek is felmerültek bennünk. Ez azt jelenti, hogy a gyermekünk egész életében nem ehet majd állati terméket? Nem károsodik a fejlődésében, ha kevesebb fehérjét kap?”

Kedves Hölgyem!

A mai tudományos orvoslás nem ismeri az atópiás ekcéma, vagy neurodermatitisz okát, csak találgat. Volt idő, amikor idegrendszeri összefüggéseket kerestek (innen az elnevezés is hibásan: neurodermatitisz), de felvetik a genetikai hajlam teóriáját és az immunológiai összefüggéseket is. Kutatások folynak az esetleges külső provokációs tényezőkkel kapcsolatban, mint a gyerekhez érő textíliák, az izzadtságának összetétele, a baktériumok jelenléte a bőr felszínén, az anya mosási szokásai, lehetséges további allergének stb., de ezek hatására egyelőre semmilyen döntő bizonyíték nincs. Pedig fontos lenne a tisztánlátás, hiszen a betegség egyre gyakoribb, felmérések szerint 4-6-szor több eset fordul elő ma, mint 50-60 évvel ezelőtt, és jelenleg már az 1-5 éves gyerekek 5-20%-át érinti. Elmondható, hogy a táplálkozás, az intolerancia és a bél baktériumflórája, a mikrobiom még mindig nincs benne az orvosi gondolkodás középpontjában.

Szerintem a probléma megoldásában abból kell kiindulni, hogy mindenkinek más az emésztőrendszere, más és más élelmiszereket tud zavartalanul megemészteni, és egyéni a baktériumflórája, illetve annak érzékenysége is. A bélben levő baktériumok ugyanis olyan anyagokat bocsátanak ki magukból, vagy épp az elpusztulásukkor olyan anyagokat hagynak hátra, majd olyan anyagok keverednek a nyálkahártyánkra és azon át a keringésünkbe, amelyre jól vagy rosszul reagálunk. A rossz reagálás többnyire gyulladást jelent, előbb a bélben, majd a távoli szervekben, közte a bőrön. Igaz ez a kisgyerekekre is, talán még jobban, mint a felnőttekre.

A gyermek bélhez kapcsolódó immunrendszere ugyanis egészen a pubertáskorig intenzíven változik, és csak a 14 éves kor környékén kezdi megközelíteni a felnőttkori jellemzőket. Ezért szokták mondani, hogy az efféle gyerekkori bőrgyulladások, ha addig nem, akkor majd 14 éves kor környékén spontán megszűnnek. Sajnos ez nem igaz minden esetben. Van, akit egész életében elkísérnek ezek a tünetek, másoknál a baj átalakul másfajta immunfolyamattá: cukorbetegséggé, szénanáthává, pajzsmirigyzavarrá, bélgyulladássá (Crohn vagy colitis), esetleg ízületi gyulladássá.

Általánosan igaz, hogy semmilyen gyulladást nem szabad eltűrni a szervezetben, s ha kialakul – megkeresve a valódi okot – minél hamarabb meg kell szüntetni. Minél tovább fennáll ugyanis a gyulladás, annál nagyobb az esélye, hogy hosszú távon máshol, más formában egészségügyi zavarokat okoz és eszkalálódik a betegség.

Amin változtatni kellene…

Az első, amin változtatnunk kell: az étkezés. Miért ne lehetne a kisfiúnak növényi alapú a táplálkozása? A táplálkozástudomány mai előírásai szerint a gyereknek állati fehérjére van szüksége, különben elmarad a fejlődésben. Kérdés csupán az, hogy mi az a fejlődési ütem, amelyhez képest vizsgálódunk. Vajon az egyre gyorsabban és nagyobbra növő fiatalember-e az etalon, vagy a száz évvel ezelőtti emberek testméretei, amelyek jóval kisebbek voltak. Valójában a növények nagy része is elegendő mértékben tartalmazza a fejlődő szervezet számára szükséges fehérjét, és azt is tudjuk, hogy a nyugati világban egyre több a vegán módon étkező család, akiknek a gyerekei nem csak vitaminokban és energiában nem szenvednek hiányt, hanem fehérjében sem. Esetükben legfeljebb a kalciumot érdemes pótolni.

Jómagam számtalan páciensemet követhettem végig, akik vegán és gluténmentes étrend mellett hordták ki babáikat, és nevelték őket kisgyermekként anélkül, hogy bármilyen probléma adódott volna a fejlődésükben. A gyulladások a gyermek bőrén, vagy azok gyógyszerekkel történő elnyomása sokkal több veszélyt rejt magában, mint annak a valószínűsége, hogy a hosszú távú növényi alapú táplálkozás fejlődési zavarokhoz vezet. Mindenesetre növényi alapú étrendet gyermeknek csak akkor javaslok, ha a várható haszon több, mint a kockázat.

 

Dr.Tamasi József

Vegán 14 napos ingyenes program itt érhető el: www.veganelet.hu

belgyógyász, a természetes gyógymódok szakértője

+36-20-361-9530

.

.

Forrás: Természetgyógyász Magazin – orvos válaszol rovatunk

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?