Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Reflux gyógyítható fogyással?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-09-04 kommentek : (1)

A Kansasi Egyetem kutatócsoportja több orvosi szaklapban (Gastroenterology Week, Obesity, Nature)  publikálták azokat az eredményeket, mely szerint a túlsúly fontos rizikófaktora az ún GERD (gastroesophageal reflux disease) betegség tünetei kialakulásához. A vizsgálataikban azt mérték, hogy refluxos betegek testsúly csökkenése milyen mértékben csökkentették a GERD tüneteket.

A 332 felnőtt 97%-át  (66% nő, 46 éves átlagéletkor) diétával, mozgásprogrammal, és magatartásprogrammal fogyasztották le 6 hónap alatt úgy, hogy átlagosan 13 kg-ot fogytak. A kísérleti személyek 65%-ánál a reflux tünetek teljes gyógyulása, további 15%-nál részleges tünetcsökkenés következett be. Azt találták, hogy minél többet fogyott valaki, annál eredményesebben gyógyult a reflux betegség. A vizsgálat nagy jelentőségű a betegség kezelésben, hiszen azt jelenti, hogy a reflux betegek döntő része a testsúlycsökkentéssel meggyógyítható.

A reflux népbetegség

De mi is az a reflux betegség? A lakosság egyre növekvő 30-50%-át érintik azok a tünetek, amelyek az ún. reflux betegségre jellemzők. A reflux betegség a gyomor és nyelőcsőtájék összetett működési zavara, melynek során a gyomortartalom visszafelé, a nyelőcsőbe áramlik és ott helyi tüneteket, gyulladást, nyálkahártyafelmaródást, szegycsont mögötti fájdalmat okoz. Az ok a nyelőcső záróizmának gyengülése, tágulása, vagy a hasi nyomás, gyomortartalom nyomásának túlzott mértékű fokozódása. A rekeszizom kívülről erősíti ezt a záróizmot, de ha rekeszsérv alakul ki, akkor ez is tovább gyengíti a záróizmot.

gyomor1

A gyomorégés sokszor a szegycsont mögött egészen a garatig terjed, de kisugározhat a vállakba, lapockák és kar felé is. A savas felböfögés rendkívül erős maró tünet, ami köhögést, rekedtséget, nyelési zavarokat, de akár hányást is kiválthat. A reflux betegség késői szövődményei súlyosak: hegesedések, daganatok alakulhatnak ki a hámsérülések után.

 

Diagnosztika

A betegséget számtalan módszerrel lehet diagnosztizálni az endoszkópiától, a szondákon át a gyógyszeres tesztelésig. A hagyományos kezeléshez a gyógyszeres és a műtéti kezelés tartozik. A gyógyszerekkel főként a gyomor savtermelését csökkentik, így a savas felböfögés, fájdalom csökkenhet, de ez nyilvánvalóan nem oldja meg a záróizomzat gyengeségét, vagy a nagyobb hasűri nyomást.

Terápia és megelőzés

A komplementer medicina nézőpontja szerint a reflux civilizációs ártalom, mégsem nevezhető önálló betegségnek, hanem olyan tünetegyüttes, amely a mai több irányban hibás életmódnak köszönhetően következményként halmozódik. Például gyakori a bélflóra zavara, rothasztó baktériumok jelenléte. Természetesen a hibás táplálkozási szokások (túl nagy mennyiségű, a gyomorban túl sokáig időző, túl késői, rendszertelen, túl zsíros, túlzottan húsos, túl sok édeset tartalmazó ételek), gyomor és béltágulat miatt kialakuló nagyfokú hasi nyomás, túlsúly, a mozgáshiány, a rossz légzési szokások, a függőségek (dohányzás, alkohol, édesség, altató-nyugtató) hozzásegítenek a rekesz- és záróizmok renyheségéhez.

has5

Ezért mi a refluxot nem gyógyszerekkel gyógyítjuk, hanem testsúlykorrekcióval, táplálkozásreformmal, salaktalanító kúrákkal, mozgásprogrammal, jógával, légzőgyakorlatokkal, bélbaktériumflóra-korrekcióval, gyógynövényekkel. Igy tartós eredmények érhetők el, míg gyógyszerekkel csak tüneti kezelés, egyre több következményes kellemetlenség és szövődmény alakul ki. A módszereink helyességét a fent idézett újabb tudományos vizsgálatok is alátámasztják.

[box] További információk szakembereknek: Weight Loss Can Lead to Resolution of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms: A Prospective Intervention Trial. Obesity, 2013;21(2):284-290. Obesity can be contacted at: Wiley-Blackwell, 111 River St, Hoboken 07030-5774, NJ, USA. (Nature Publishing Group – www.nature.com/; Obesity – www.nature.com/oby/) The news correspondents report that additional information may be obtained from M. Singh, University of Kansas, Medical Center, Center Phys Activ & Weight Management, Dept. of Energy Balance, Lawrence, KS 66045, United States. Additional authors for this research include J. Lee, N. Gupta, S. Gaddam, B.K. Smith, S.B. Wani, D.K. Sullivan, A. Rastogi, A. Bansal, J.E. Donnelly and P. Sharma (see also Weight Loss).[/box]

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Amazon 7 óra ago
2013-11-03

Nekem a refluxos tüneteim 2 hét Emóció 7.84(EM-Tech) – napi 2x 30 ml. fogyasztása után el múltak, igaz oda figyeltem arra is  mit – mivel eszek. Nagyon sok pozitív visszajelzés van ezzel a probiotikummal kapcsolatosan  http://bionom.hu/biobolt/emocio-7.84.html   ….Reggel fogmosás után,  fél liter meleg tisztított vízzel indítok, hozzá téve egy csipetnyi sót, vagy fél citrom levét, ….majd 21 légzőgyakorlat, utánna 21 karlendítéses guggolás következik. Közben el kezdtem a Shang-gung gyakorlatsort is csinálni napi 2x, délután pedig  még egy relax-autogéntréning is belefér. Érdemes……..
A.

Válasz

Vélemény, hozzászólás?