Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Fogyókúra az evés időpontjával

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-01-05 kommentek : (0)

Mindenki ismeri a mondást: reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. A kutatók most megerősítették ezt a népi bölcsességet – sőt még számokkal is kifejezték a fogyókúrára gyakorolt pozitív hatásait.

obes3

Az Obesity szaklapban közzétett kutatás során a Tel-Avivi Egyetem munkatársai két csoportra osztották a résztvevő nőket: az első csoport a kalóriabevitel nagy részét reggelire, a másik pedig vacsorára kapta, miközben 12 héten keresztül vizsgálták az alanyokat.

Kiderült, hogy a reggelinek más előnyei is vannak. A kiadós reggelit fogyasztókban jelentős mértékben csökkent az étvágyért felelős grelin hormon szintje. Esetükben az inzulin, a vércukor és triglicerid szint is nagyobb mértékben csökkent, mint a kiadós vacsorát fogyasztó alanyokban. Ráadásul a reggelizők nem tapasztalták a vércukorszint nagy kiugrásait, ami az étkezések után jellemzően bekövetkezik.

obes4A kutatók szerint nem az elfogyasztott élelmiszer, hanem az étkezés időpontja gyakorolja a legnagyobb hatást az egészségünkre. Az étkezés időpontja tehát a kutatást vezető Daniela Jakubowicz szerint befolyásolja azt, ahogyan a szervezetünk feldolgozza a táplálékot.

A kísérlet végére a reggelizők átlagosan 9 kilogrammot, míg a vacsorázók csak 3,5 kilogrammot fogytak.

A szervezet napi bioritmusa, a cirkadián ritmus, szabályozza a testünk anyagcseréjét. A mostani eredmények arra utalnak, hogy az étkezés megfelelő időzítése nagy szerepet játszhat az elhízás kontrollálásában, és általánosságban elősegítheti az egészséges életmódot.

obes5

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?