Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol: 9 hónapja súlyos hasmenéstől szenvedek

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-09-10 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

Súlyos hasmenésem van 9 hónapja. Sajnos a hasmenés egy vastagbéltükrözés után kezdődött. Most napi 6-10-szer van híg székletem. Az összes erre specializálódott egészségügyi intézményben jártam, minden vizsgálatot elvégeztek, semmilyen antibiotikus kezeléssel nem értek el eredményt. A probléma nem szűnik. Korábban volt gyomorhurutom is, pánikbetegségem. Van magas vérnyomásom is, amire gyógyszereket szedek, de más gyógyszereim is vannak, melyeket egy listában külön elküldök önnek. Kérem, hogy írja meg, ilyenkor az hasmenés elleni gyógyszeren kívül van-e más segítség, sajnos az is csak csökkenti a széklet gyakoriságát, de nem tünteti el a hasmenést teljesen.

Kedves Hölgyem!
A probléma gyökerét a bél baktérium-összetételében kell keresni. Én ilyenkor székletflóra-vizsgálatot szoktam elvégeztetni, amiből kiderül, hogy mely baktériumok és gombák vannak túlszaporodva. Leggyakrabban a rothasztó flóra baktériumai a felelősek a tünetekért: clostridiumok, colik, klebsiellák, esetleg gombák lehetnek túlzottan elszaporodva.

Sajnos a bél baktériumflórája olyan, mint egy nehezen befolyásolható, öntörvényű társadalom. Benne forradalom, polgárháború tud kitörni, kialakulhat a totális káosz is. Láthatunk erre példát az afrikai társadalmakban, ahol kívülről beavatkoztak, megbontották az egyensúlyt, és azóta csak káosz van, amit a társadalom megmaradt szereplői maguk erejéből már nem tudnak helyreigazítani, ettől pedig mindenki szenved. Hasonló ez a baktériumok, vírusok, gombák óriási társadalmában, a bélrendszerünkben is. A normálisan 1600-1700-féle baktériumfaj alaphelyzetben jól féken tartja az agresszívebb fajok túlszaporodását, és kényes, de mégis stabil egyensúlyt hoz létre.

Az ember különböző étkezési hibáival, vagy különösen gyógyszeres kezeléssel, de mint az ön esetében előfordulhat, akár egy vizsgálat nem megfelelően sterilizált műszerével nagyban hozzá tud járulni a hibás baktérium-összetétel kialakulásához, a baktériumfajok számának jelentős redukciójához (tudjuk, hogy ha lecsökken a fajok száma 600-700-ra, akkor nagyon beteggé válik az illető), és ami a rosszabb, annak megszilárdulásához. A köztudatban az van, hogy csak az antibiotikumok hathatnak kedvezőtlenül a flóránkra, de a valóságban számtalan más gyógyszer sokszor az antibiotikumoknál még károsabbak a flórára. Ilyenek például a cukorbetegségre gyakran felírtak vagy a bizonyos autoimmun-betegségekre használtak, a kortizol és bizonyos pszichiátriai szerek is. Az ön esetén is előfordulhat, hogy maguk a gyógyszerei is fenntartják ezt az állapotot.

 

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin – orvos válaszol rovatunk

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?