Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Gerincsérvem van, az orvosok műtétet javasolnak- Orvos válaszol

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-09-25 kommentek : (0)

Gerincsérvem van, az L 2-3-4 csigolyáknál, nagy fájdalommal élem a mindennapokat két hónapja. Nem tudok felkelni, vagy legfeljebb a WC-ig tudok kibicegni, de mire visszaérek, nagyon fáj a csípőm és a lábam. Csak hason tudok feküdni. Naponta két-háromféle fájdalomcsillapítót kell szednem több alkalommal. Az orvosok műtétet javasolnak, amitől nagyon félek. Van ennek alternatív megoldása, egyáltalán bármiképp meg lehet gyógyulni?

Kedves Hölgyem!

A gerinc porckorongjának rendellenességei manapság nagyon gyakoriak. Ebben elsősorban a nem megfelelően terhelt gerincünk, vagyis az ülő életmódunk és rossz tartásunk, másodsorban pedig a táplálkozási szokásaink a felelősek. Állítólag a múlt század elején még nem is ismerték ezt a betegséget, és amikor először műtötték a gerincsérvet, akkor is azt hitték, hogy daganatot fognak találni. Biztosan szerepet játszik még a stressz, lelki leterheltségünk, de sokszor a rosszul megválasztott vagy rosszul végzett sporttevékenység is lehet kiváltó ok. Többnyire előre – mondhatnám időben – jelentkeznek figyelmeztető tünetek. Ha ezen jelekből nem értünk és nem változtatunk életmódot, akkor jönnek a súlyosabb problémák. A tünetek sokszor nem tipikusan gerinctájon mutatkoznak. Előfordulhat a csípő, a comb, a lábszár fájdalma, de akár a fejfájás vagy a lábujj fájdalma is, amiből inkább csak a gyakorlott szakember véli úgy, hogy a gerinc porckorongjával vagy az általa nyomott idegek működésével lehet a gond.

A legfontosabb természetesen a diagnózis felállítása, amelyet a fizikális vizsgálaton túl szinte kizárólag csak az MR- vagy a CT-vizsgálattal lehet pontosan elvégezni. Tudni kell azonban, hogy ezek a vizsgálatok sokszor félrevezetőek lehetnek, mivel egy viszonylag merev egyenes testtartásban készült felvételhez képest egy másik fajta pózban lehet, hogy egészen más eredmény születne. Ahogyan értelmezem, önnek ilyen vizsgálata már elkészült, és ennek alapján tudja „biztosan”, hogy a csigolya közötti rugalmasságot biztosító porckorong tokja nem csak kidomborodik, hanem ki is szakadt, és a benne levő gélszerű állomány ki is folyt. Ez a kiszakadás biztosan azért következik be, mert az adott korongra túl nagy nyomás nehezedik a rossz tartás és a rendszeresen terhelő testhelyzet miatt, valamint mert a kötőszöveti állománya a táplálkozása miatt meggyengült. Első, hogy ezeken változtasson. Az összenyomódott és túlterhelt gerincszakaszt tehermentesíteni kell bizonyos dekompressziós tornagyakorlatokkal, tartásjavítással, melyet legjobb, ha hozzáértő szakember, az ilyen bajokban jól kiképzett gyógytornász segítségével tanul meg (javaslom a www.porckorongsérv.hu weboldal felkeresését, az oldal tanácsai alapján szakember felkutatását).

Az ilyen probléma akár spontán csak a fekvéstől is gyógyulhat, természetesen, ha fájdalmat, illetve gyulladást csillapító gyógyszereket, izomlazítókat veszünk be a konzervatív orvosi javaslat alapján, akkor ez a gyógyulás kevesebb panasszal járhat, de valójában lényegesen így sem gyógyulunk hamarabb, mint ha semmit nem szedünk, mert ezek a gyógyszerek csak tüneti kezelést jelentenek. A módszer hátránya, a gyógyszerek mellékhatásán túl, hogy mivel nem erősítik a környező izmokat, a betegség rövidebb-hosszabb szünet után hasonló vagy még súlyosabb formában visszatérhet. A konzervatív kezelések javaslatában, ha súlyosabb tünetek észlelhetők, szinte mindig szerepel a műtét. Mivel én a természetes gyógymódok hatásosságát praxisomban nap mint nap látom, ezért ez esetben is azt javaslom, csak ha minden kötél szakad, hosszú, eredménytelen kezelések után (ilyen alig fordul elő), akkor jöjjön szóba a műtét. A műtét nem megoldja a rossz tartás miatti panaszos helyzetet, hanem konzerválja azt, a gerinc számára pedig lehetetlenné teszi a jövőbeni korrekciót.

A gerincsérv műtétmentes megoldása a dekompressziós gyógytorna, a helyi és reflexterületeken történő gyógymasszázs, az akupunktúra, a pancsakarma basti és abhjanga kezelései, a gyulladáscsökkentő gyógynövények (mint a curcuma, a Boswelia, a cannabis CBD olaja, a fekete nadálytő és az ashwaganda), a testsúlykorrekció böjtkúrákkal, étrendváltoztatással, a szöveterősítő vitamin és ásványi anyag, valamint gyulladáscsökkentő enzimkészítmények infúziós beadása, esetleg tablettás bevétele. A gerincsérv ezekkel a módszerekkel az esetek döntő többségében megoldható műtét nélkül. A hatékony alternatív megoldások napok alatt enyhülést hoznak a panaszokban.

 

Forrás: Természetgyógyászati Magazin – Orvos válaszol rovat

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?