Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Krónikus fáradtság szindróma

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-10-15 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr!

Kimerült, fáradékony vagyok, nem hatnak a gyógyszerek sem. Vitaminokat is szedek, de az sem segít, talán infúzióként lenne rá szükségem. Mindig köhögök. Tejérzékeny vagyok, ezért tejterméket nem fogyasztok. Ízületi fájdalmaim is vannak, folyton úgy érzem, hogy nem vagyok teljesen egészséges. A sportolás is eltűnt az életemből, örülök, ha fel tudok kelni. Súlyfeleslegem is nehezen megy le, bár mostanában nem is diétázom.

Kérem, hogy adjon tanácsot, hogyan kerülhetnék ki ebből az állapotból!

Kedves Hölgyem!

A problémája egyre gyakoribb jelenség, statisztikák úgy tartják, hogy az allergiák gyakoribbá válásának ütemében szaporodik a megmagyarázhatatlan krónikus fáradtság tünetegyüttese is. Önálló betegségnek tartják, ha az legalább fél évig fennáll, akkor is, ha közben páciens újra és újra kísérletet tett a teljes regenerálódásra. Úgy hívják: CFS, vagyis krónikus fáradtság szindróma. Bár a témáról az orvosi irodalom hatalmas mennyiségben cikkezik, még sincs mindent pontosan tisztázó egyszerű diagnosztikai és a panaszmentesség eléréséhez egy egyszerű terápiás eljárás.

Nyilvánvaló, hogy rossz közérzet első számú oka a gyulladás lehet, mivel a szervezet energiatartalékait az immunrendszer folytonos védekezése lemerítheti, ezért a vizsgálódás első számú gyanúsítottja a gyulladások felfedezése. Laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, beleértve az autoimmun gyulladások, bizonyos hormonszintek, tumormarkerek, bélrendszeri folyamatok ellenőrzését.

Gondolni kell a vírusfertőzésekre, a Lyme-kórra, az áteresztő bél szindrómára, de az ételintoleranciákra is. Rejtett gyulladásos gócok esetén segíthetnek a hőkamerás vizsgálatok vagy a szokásos képalkotó radiológiai módszerek. E vizsgálatok alkalmával szinte biztos, hogy valamilyen oki tényező kiderül.

A másik gyakori ok bizonyos folyamatok gyengesége, kimerülése lehet: emésztőnedvek csökkent termelése, mellékvesekéreg fáradása, pajzsmirigy csökkenő működése, baktériumflóra felborulása stb. Ez részben a folytonos gyulladások, majd a gyulladás helyén keletkezett haszontalan hegszövetek miatt alakul ki, részben lehet a hiányos táplálkozás miatti hiánybetegségek következménye, így vitaminok, ásványok fokozott bevitelére lenne szükség, ezért ezeket az okokat is laborvizsgálatokkal közelíthetjük meg.

A harmadik leggyakoribb ok a szervezet stressztűrő képességének csökkenése, részben a túlterhelés, részben a rossz vagy romló stresszkezelési technikák miatt. Rontja a folytonos pánik, a tartós munkahelyi vagy családi konfliktus, a biztos szociális háttér hiánya.

Kedves Hölgyem! Ahogyan a fenti három okot megkülönböztettük, úgy a kezelések is ezek megoldására kell irányuljanak, még akkor is, ha a vizsgálatokkal nem sikerült az egyértelmű felelőst megtalálni, hiszen a tünetegyüttes akkor is kialakulhat már, ha a vizsgálatok még nem képesek a minimális elváltozásokat felfedezni. A gyulladások megszüntetéséhez szükséges lehet az egyéni tanácsadás, az életmód és étrend változtatása, salaktalanító kúrákkal.

Sokszor a megvonás, a salaktalanító léböjt többet használ a fáradékonyság ellen, mint a táplálkozás kiegészítése további élelmiszerekkel. Vitaminok és ásványi anyagok hiányát kell pótolni, különös figyelemmel az ómega 3-6 zsírsavak megfelelő arányára, a nyomelemek pótlására (mint cink, vas, réz, C-vitamin, Q1- és Q10-vitamin). Szükséges lehet a gyulladásokat csökkentő gyógynövények vagy gyógynövénykészítmények fogyasztása, mint fűzfakéreg, kurkuma, gyömbér, illóolajok.

Rendezni kell a baktériumflórát pre- és probiotikumokkal, növényi étrenddel. A stresszkezelő képesség javítása fontos, de ez is munkaigényes dolog, hiszen autogén tréning, esetleg más relaxációs technika megtanulása és reflexszerű begyakorlása, új viselkedésminták, új életszemlélet kialakítása fáradságosnak tűnhet, de a javulás mindent kárpótol. A lényeg, hogy bár a mai orvoslás nem nagyon tud mit kezdeni ezzel a kórképpel, de ön bizakodhat, hiszen a fenti stratégia mentén jó eséllyel megszabadulhat e kellemetlen bajoktól.

Forrás: Természetgyógyász Magazin – Orvos válaszol rovat

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?