Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

D-vitamin hiány

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-03-01 kommentek : (0)

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin-szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt – derül ki egy friss orvosi felmérésből.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) reprezentatív felmérése szerint a magyarok 95 százalékának D-vitamin-szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére. A lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a vitaminhiány, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek és számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, valamint a depresszióra való hajlamot is – közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég.

D-vitaminnal megelőzhető az influenza is

vitaminhiány3

A tél végi D-vitamin-hiánynak is szerepe lehet abban, hogy ilyenkor könnyebben terjed az influenza: egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata 42 százalékkal csökkenthető megfelelő mennyiségű D-vitaminnal.

Mivel az ősz végi, téli és kora tavaszi időszak alacsony UV-B sugárzása Magyarországon nem megfelelő a D-vitamin-képzéshez és az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható, ilyenkor különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása.

Csupán 15 százalék gondoskodik a bevitevitaminhiány4rlről

A felmérés eredményei szerint azonban csak a lakosság 15 százaléka szed valamilyen D-vitamint tartalmazó készítményt. A vizsgált személyek 7 százaléka szoláriumozott, az ő esetükben a D-vitamin-érték magasabb volt. A felmérésben részt vevők 29 százaléka szenvedett már el korábban csonttörést, de csak 8 százalékuk tudott csontritkulásról. A csontritkulással kezelt betegeknek csak a 48 százaléka szedett D-vitamint tartalmazó készítményt.

Vitaminnal a cukorbetegség, az allergia és az asztma ellen

A vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első 1000 napban. „A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez, alapvető szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, különösen fontos ebben az életszakaszban a csontok fejlődése, a megfelelő csonttömeg elérése és ezzel együtt a csontritkulás megelőzése szempontjából is. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre, az asztmára is” – idézi a közlemény Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, a MOOT főtitkára szavait.

(MTI – WebDoki  Dr.Hanyecz Vince szemlézésében)

Lásd továbbá a témában írt cikkemet!

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?