Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Hőkamera és a hőszabályzás

Nyomtatás Szerző : dátum : 2014-09-23 kommentek : (1)

A hőkamera  egy megterheléssel nem járó vizsgálómódszer, kvázi olyan mint egy fényképezés. Segítségével a bőr alaphőmérsékletét, a különböző területek hőmérséklet különbségét,  a hő vagy hideg ingerekre való reagálás módját, hőváltozások dinamikáját lehet felfedezni. A hőkamera nem elsősorban anatómiai képleteket mutat, hanem a képletek által termelt és kisugárzott hőmérsékleteket különbözteti meg, vagyis funkcióról, működésről árulkodik és nem a képlet nagyságáról, alakjáról.

A bőrfelszín hő különbsége adódik részben az ott futó vénák és artériák valamint testünk mélyedései, vagy a középpontól (maghőrmérséklet) való távolság (végtagok mindig hidegebbek, mint az arc) miatt. Ezek a normális, élettani különbségek, de a betegségek is változtatják a hőmérsékletet, úgy mint a gyulladások, pangások, túlerőltetések emelik, a hegek, alulműködések, inaktivitás, krónikus gyulladások csökkentik a bőr hőmérsékletét. A bőr alaphőmérséklete is jellemző az egyénre. Van akinek mindig 37 vagy afölötti a hőmérséklete, van akinek csupán 35 és 36 Co közötti. A hőkamerával való hőtérkép ezért nem csupán a normális, hanem a betegséget jelző, vagy előjelző hőkülönbségeket is képes felismerni.

hőkamera5

Hőszabályzás az egészség jele

A hőszabályzásunk az a képesség, amely segítségével a környezeti hőmérséklet változása ellenére fenntartjuk a test belső hőmérsékletének állandóságát. Enzimek, élettani folyamatok csakis így képesek működni. A belső hőmérséklet többnyire úgy maradhat állandó, ha a bőr és a bőr alatti szövetek hőmérséklete általában, vagy részekben változik. Ehhez szükséges eszközök a kapillárisok tágasságának változtatása, az izzadás, a bőr szőrszállainak felemelése, vagy bőrfelszínre fektetése egy izom segítségével vagy a bőr alatti izmok remegtetése, így változik a bőr hőleadása, hőmérséklete. Az a bőrterület, mely már a hőszabályzásra képtelen tartósan, vagy változtathatatlanul hidegebb, vagy melegebb lesz, mint ami indokolt, a hőkamerával felfedezhető. Az ilyen bőrterület mindig árulkodik az alatta, vagy vele kapcsolatban levő szervekről, a teljes vegetatív idegrendszerről is. A túlfeszült, stresszt rosszul kezelő személyek mindig izzadnak, a szorongók végtagjai hidegek lesznek, a nyaki gerinc zavarai, blokádja esetén az ujjak, vagy akár a két kéz hőmérséklete fog különbözni egymástól.

Kisebb eltérések, panaszok a hőszabályzás zavarakor

  • fázékony
  • mindig izzad
  • „forró fejű”
  • hidegek a kezei, lábai
  • ég a füle
  • hideg vagy forró  a teste

hőkamera7

Ezeket a jelenségeket hőkamerával jól lehet követni és pontosan mérni. A testhőmérsékletet hőmérővel mindig ugyanazon a helyen kell mérni, csak akkor összehasonlítható, a hőkamerával viszont az egész testről kapunk egy áttekintést a különböző hőmérsékleteket különböző színekkel jelölve.

A hőmérséklet változik a napszaknak megfelelően is. Normálisan egy szinuszritmust ír le, éjjel és reggel hidegebb, majd szimpatikus aktivitás fokozódásával nő a hőmérséklet, az étkezés előbb csökkenti, majd a stressz hatás miatt növelheti a bőr hőmérsékletét, este újra csökken. Ha a bőr hőmérséklete nem képes reagálni, vagy nem eléggé a változásokra és nincs egy napi szinuszritmus szerű ingadozása, akkor az általános szabályzóképesség csökkenését, a test krónikus kimerültségét jelenti.

A hőszabályzás csak akkor ép, ha az illető maga is egészséges. Salakanyagokkal terhelt, elhízott, nem edzett, vagy dohányzó személy hőszabályzása jelentősen romlik, azonban ez már mindig jelzése belső szervek zavarainak is. Ezért a hason levő „hőtócsák” mindig jelzik a has elzsírosodását és a bél helyi gyulladásait, a gerinc mentén levő hőtöbblet a gerinc túlterheltségére, fibromialgiára, a nyaki hőtócsák a garat krónikus gyulladásaira utalnak.

A mozgás, izomösszehúzódás hőt termel, izzadást (a testet hűtő hatást) okoz. Bármelyik szerv működik, terhelt, akkor az hőtöbbletetet hoz létre.

Javítja a hőszabályzást az ún. Kneipp kúra (tehát hideg és meleg víz váltakozó alkalmazása a bőr felszínén), az ételek tudatosan megválasztott hőmérséklete, a környezet hőmérsékletének változatossága (edzettség), a szauna és más hőkamrák, pakolások, fizioterápiás hatások, izzasztó kúrák. Aki mindig légkondícionált helységben tartózkodik, az elveszíti alkalmazkodó képességének egy részét. Változik a hőmérséklet nőknél a menstruációs ciklus alatt (ovulációkor nő, progeszteron hatás alatt csökken), éjjeli alvás alatt (normálisan csökken, de gyakori panasz az éjjeli izzadás, ami extrém stresszterheléssel függ össze), láz során. A jóga és bizonyos meditációs technikák gyakorlásával csökkenteni, vagy növelni lehet a test, vagy testrészek hőmérsékletét tudatosan, amit tummonak hívnak. Az ételek illetve az evés többnyire emelik a testhőt. Általában elmondható, hogy nem jó a tartós magas hőmérséklet, mert mintegy kétvégén égeti a test tartalékait, jóval gyorsabb, nagyobb anyagcserére van szükség ennek fenntartására. Ugyanakkor nem jó az sem, ha a hőmérséklet túlságosan alacsony. A keleti gondolkodás szerint ez utóbbi esetén hiányozhat az életenergia, a kellő életigenlés. A hideg hatására csökken az anyagcsere aktivitása, csökken a légzés és a szív ritmusa. Általában elmondható, hogy jó a hőmérséklet különbségek elszenvedése rövidebb ideig, tréning jelleggel, a meleget hosszabban, a hideget még rövidebben kell „élvezzük”. Nem jó a kimerítően túl meleg, vagy túl hideg.

hőkamera4

Mire alkalmas a hőkamera?

  1. Megkülönböztethető a normális és a kóros hőtérkép. Kóros hőtérkép esetén a természetes gyógymódok eszköztárából szükségesek lehetnek intézkedések: életmódreform, salaktalanító kúrák, testsúly csökkentés, bélflórajavítás, dohányzás elhagyása, mozgásprogram, manuális terápia stb. A hőtérkép a konzervatív orvoslás számára nem nyújt túl sok információt, mert elsősorban nem szervi betegségeket, hanem az azt megelőző állapotokat különbözteti meg.
  2. Általánosan megítélhető, hogy a vizsgált személy milyen minőségű hőszabályzással rendelkezik, ami pedig az egészség jelzője. Az állapot többnyire még a betegségek megjelenése előtti állapotról árulkodik.
  3. További vizsgálatok szükségességét vetheti fel.
  4. Lehetővé teszi a gyógyulási folyamat nyomonkövetését.

Dr.Tamasi József

 

 

 

 

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
A széklet pH és a vastagbélrák | dr. Tamasi József – Belgyógyászat, természetes gyógymódok, életmód 2 óra ago
2015-08-03

[…] általam használt preklinikai vizsgálómódszerhez, mint az Enderlein féle vércseppanalízis, hőkamerás vizsgálat, bizonyos laboratóriumi gyulladásfaktorok emelkedése, mérhető flórazavar stb. A széklet […]

Válasz

Vélemény, hozzászólás?