Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Hamis mítoszok a hasi panaszok mögött

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-12-06 kommentek : (0)

Az alábbiakban néhány jó tanácsom hasi panaszok kapcsán, egyúttal tévhitek eloszlatását szolgáló információk. A hasi panaszok a leggyakoribb problémák és természetesen mindenki problémája egyedi, mégis nagyon nagy hasonlóság ismerhető fel különböző emberek panaszai között. Ezért általános elveket érdemes figyelembe venni az életmódunk, táplálkozásunk kialakításakor. 

Az erős fűszerek gyomorfekélyt okoznak?

Nem így van. Természetesen a fűszereket sokkal bőségesebb választékban kell használni, mint ahogyan a magyaros konyhán megszokott, de még a magyaros konyha egyszerű, csípős fűszerei (bors, csípős paprika, kömény) sem ártanak, inkább támogatják a jó emésztést. Az indiai azt mondja, hogy megadják az emésztés tüzét. És valóban.

FŰSZEREKTudjuk a gyógynövénytanból, hogy a keserű és a csípős anyagok serkentik az emésztőnedvek termelődését, de hasonlóan van ez a többi íz anyag esetén is. A jó fűszerezés a jó emésztés alapja. Viszont a gyomorfekélyt, vagy nyombélfekélyt sokkal inkább okozzák bizonyos gyógyszerek (aszpirin, nem steroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók stb.), a végletekig elromlott flóra és annak nyomán kialakult helicobacter pylori fertőzés, a hibás táplálkozási szokások, a kávézás, a táplálékintolerancia. Fűszerezzünk tehát bátran, táplálkozzunk növényi alapokon, rágjuk meg jól az ételt, hagyjuk el a kávét és a szénsavas üdítőket – így nem lesznek hasi panaszok!

 

pocakA pocak az a hízás miatt alakul ki és nem más, mint hasra rakódott zsír?

A has formáját elsősorban az étkezési szokások miatt kitágult, elrenyhült, begyulladt és krónikusan elhegesedett, eldeformálódott belek alakítják ki. A zsír csak másodlagosan rakódik az így kialakult megváltozott terekbe. A kockás has, mint a hasi panaszok is főleg az étkezés és nem a hasizomerősítő edzés függvénye.

 

A sérvek a nehéz emelés miatt alakulnak ki a hason?

Előfordulhat, de ez csak egy járulékos ok lehet. A nehéz tárgyak emelése főként a gerincet és más ízületeket képes túlterhelni, bár kétségtelenül emeli a hasi nyomást is. A has sérveinek főként a túlzott mennyiségű evés, a rossz baktériumflóra miatti folytonos felfúvódás, a rossz anyagcsere miatt meggyengült kötőszövetállomány az oka.

 

A máj állományában csakis a sok alkohol fogyasztás miatt indul el a károsodás?

májNem igaz, hiszen sok más ok is szerepet játszhat. Általában az európai emberek döntő többségénél 20-30 éves kortól látjuk a hasi ultrahang vizsgálat alkalmával, hogy a májuk zsírosan, majd kötőszövetesen átépül. Ez azt jelenti, hogy az étkezés és az életmód miatt a májszövet, a májban levő nyirokszövet helyrehozhatatlanul károsodik, átépül és idővel elindulhat a rettegett cirrhosis, vagy daganat. Máj károsodhat a sok zsír, a sok fehérje, a sok gyógyszer, vagy épp a szervezet táplálására használt idegen protein shakek és szeletek miatt is.

 

 

Aki sok mogyorót, diót és apró magot eszik, annak megakadhat a belében és kialakul a divertikulózis, vagy a vakbélgyulladás?

Nem igaz, sőt mostmár biztosan tudjuk, hogy ez fordítva igaz: akimagvak sok rostot, magvat fogyaszt, annak nem alakul ki a divertikulózis betegség, sokkal kevésbé hajlamos az olyan súlyos gyulladásokra, mint a vakbélgyulladás. Úgy tartjuk, hogy a háború előtt gyakorlatilag nem volt Magyarországon diverticulósis betegség. Ma viszont vizsgálatok szerint a lakosság 2/3-ának van, ami begyulladhat, fájhat, kilyukadhat, nagyobbodhat, rákosan elfajulhat és ennek a gyakoriságnak legfőbb oka a rosthiányos táplálkozás.

 

A bab és más hüvelyesek okozzák a legtöbb bélgáz képződést?

Nem igaz. A legtöbb gáz a tejtermékek és a tojás fogyasztása után keletkezik, különösen növekszik a gázképződésbab és bélgáz gyakorisága a kor előrehaladtával, a nagyobb mértékű táplálékintolerancia, vagy az elromlott baktériumflóra esetén. Ez egy speciális székletvizsgálattal könnyen kideríthető.  A bélgáz valójában a bélbaktériumok által termelt többnyire szagtalan és az esetek kisebb százalékában kellemetlen szagú gáz. Normális, hogy naponta 14-16-szor gáz távozik a végbélnyíláson át, de nem normális, ha ez kellemetlen szagú és nem normális, ha ennél lényegesen gyakoribb.

 

Ha laktózintoleranciám van, akkor laktózmentes tejterméket gond nélkül fogyaszthatok?

laktózmentes tejtermék

Sajnos ez egy tévedés. Az intolerancia oka az esetek többségében nem a cukorra, hanem a fehérjére való érzékenység. Mondhatnám, hogy a laktózintolerancia vizsgálata a tejipar lobbizása nyomán elért trükk, hogy aki tejérzékeny, az mégis fogyasszon tejet. A tejterméket a felnőtt lakosság többsége rosszul emészti és én betegségek megelőzése szempontjából senkinek nem ajánlom, de a beteg embernek semmiképp. Csak a tejtermékmentes diéta képes megnyugtatni a gyulladt bélnyálkahártyákat.

 

A dohányzás főleg a tüdőt károsítja?

dohányzásNem igaz, hiszen a garatból lefelé két nyílás kezdődik: a főhörgő a tüdőhöz és a nyelőcső a gyomorhoz. A dohányfüst belégzésekor a füst nem csupán a tüdő fele áramlik, hanem a gyomor felé is és így a nyelőcső, gyomor, bélrendszer nyálkahártyáját hasonlóan mérgezi. Vérbőséget, gyulladást, az izmok bénulását, ezzel rosszul záródó záróizmokat, refluxot, rossz bélflórát eredményez. Egy dohányos szinte értelmetlen bélflóraszereket szedjen, mert normális baktériumflóra felépülésére egy dohányfüstös közegben nincs sok esély.

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?