Azért írok a kávéról, mert naponta küzdök betegeimmel a kávé miatt, szerintem nagyon sokaknak okoz bajt.
A kávé egy élvezeti cikk, fogyasztásával többnyire egy fajta erős pszichés függőség alakul ki (akár erősebb lehet mint a dohányzásnál). A kávé sokféle nem kívánatos és néhány jótékony élettani hatással rendelkező már-már gyógyszer töménységű növényi kivonat. Mint minden gyógyszer lehet szerepe a gyógyításban orvosi terápia részeként és a szervezet jótékony befolyásolásában, de a rendszeres és túlzott fogyasztása árt még akkor is, ha a társasági kultúra és a napi relaxáció szerves részét képezi a lakosság döntő többsége esetén. Leszokás sokszor szinte reménytelen. Kell-e egyáltalán leszokni?
A válaszom, hogy igen, de a függőséget mindenképp tanácsos megszüntetni.
Kávéként két növényt használnak a Coffea arabica és a Coffea robusta fajokat. A kávé legfőbb hatóanyaga a koffein. A koffein egy erős hatású alkaloid, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést, az anyagcserét, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levőket. Egy normális eszpresszó kávéban 0,1-0,3 g koffein van. Mérgezéseket, izomgörcsöket, remegést, hasmenést, szédülést már egy erősebb kávé is okozhat, de ha többet fogyaszt valaki, a tünetek esélye nő.
Felelőtlen, rendszeres túlfogyasztása növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét.
A kávénak nem kizárólag a koffein az élettani hatást kiváltó alkotóanyaga. Nagy mennyiségben tartalmaz savakat is, melyek miatt a pH-ja 3 körüli. Ez a sav az egész szervezetet savas irányba befolyásolja és árt a gyomor nyálkahártyájának közvetlenül, elősegítve a fekélyek kialakulását. Az emésztőrendszer baktériumflóráját kedvezőtlenül befolyásolja, jó fajta baktériumokat pusztít el, segíti azon baktériumok szaporodását, melyek kifejezetten a savas környezetben tudnak megélni (pl. Helicobacter). A kávé irritálja a nyálkahártyát és tartós fogyasztása fenntart egyfajta gyulladást az emésztőrendszerben. Ez állandó hasi panaszokhoz vezet. A kávé az egyik legtöbbet permetezett termesztett növény.
Tovább rontja a hatását, hogy többnyire tejtermékekkel, néha cukorral együtt fogyasztják, melyekre a gyomor-bél nyálkahártya érzékeny lehet. A kávéban levő pörkölésbőli égéstermékek hozzásegíthetnek a daganatos betegségek számának növekedéséhez. A kávéban levő phenolok N-Nitrosamin képződést serkentik és ez is daganatképző anyag. Csak úgy, mint az acrylamid, ami ezen túl terméketlenséget, idegi és kromoszóma rendellenességeket is okozhat. A kávé csökkenti az inzulin hatását a testben. A kávénak van a speed drogokhoz hasonló stresszfokozó hatása. A kávé növeli a koraszülést, a spontán vetélések számát, a fogamzásképtelenséget, nőkben pedig a mellek fibrocisztikus csomóinak kialakulását.
Természetesen nem arról van szó, hogy néhány csésze elfogyasztása bármilyen mérgezést okozna és én is ismerem azokat az írásokat, melyek beszámolnak, hogy a kávé segít a cukorbetegség, vagy a parkinsonkór, vagy depresszió gyógykezelésében. Úgy gondolom azonban, hogy ez a kávéipar és kávékereskedelem propagandagépezetének kommunikációja, hasonlóan, mint ahogyan hosszú ideig a dohánygyárak is megpróbáltak olyan kisérleteket finanszírozni és publikálni, amely a dohányzás stresszcsökkentő, anyagcserestimuláló, vagy kórokozó pusztító hatásáról szóltak. De hát ugyanezt látjuk a tejipar, a húsipar és az élelmiszeripar sok szegletének propagandájában is, nyilván, ha nagyon keressük találunk jótékony hatást, ami azonban nem több, mint a rossz hatások nem elégséges kompenzálása.
Alapvetően elmondhatjuk, hogy minden függőség, minden rendszeresen, vagy túlzott mértékben fogyasztott élelmiszer, vagy drog árt. Hogy kinek mennyi ami árt, azt vizsgálatokkal lehet felderíteni. Én a rendelőmben a BETA vizsgálatot végzem, mely nyál, vizelet és vérmintát elemez, annak savasságát, antioxidáns hatását és a benne oldott anyagok miatti vezetőképességét. Hogy a kávé, illetve az életmód milyen mértékben tette rá már a szerveztre a kedvezőtlen hatását, azt ennek segítségével meghatározhatjuk. A sötét látóteres Enderlein mikroszkópos vizsgálat is nyújt ilyen irányban információkat.
Ha elhagyjuk a kávét, akkor mit igyunk helyette. Javaslom a teázást, mert annak hatása jóval kevésbé ártalmas, különösen a zöldtea, vagy a gyógytea esetén. Ha ragaszkodunk a kávé ízéhez, akkor válogassunk az egyre több koffeinmentes kávé közül, még akkor is, ha ezeket többnyire kémiai eljárásokkal állítják elő.
Mit vizsgálok a kávézóknál?
- Mennyire savasodott el a szervezete?
- Hasi panaszok háttere, bélflóra vizsgálata
- Gombák, helicobakter fertőzés, gyulladás a bélrendszerben?
- Táplálék intolerancia vizsgálata
Kommentek
Táplálkozás és tévhitek | dr. Tamasi József – Belgyógyászat, természetes gyógymódok, életmód 16 óra ago
2014-01-13
[…] kávé koffein (alkaloid) tartalma tartósan nem képes emelni a vérnyomást, viszont annál több kárt […]
Anett 11 óra ago
2015-04-13
Én olyan bio kávét iszom, ami egészséges. Nincs csersavtartalma. Nem csinál gyomorégést, el lehet felejteni a savasodást és a vérnyomást sem dobja meg. Lelőhely: http://onlinekavezo.hu/