Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Allergia

Nyomtatás Szerző : dátum : 2018-09-07 kommentek : (0)

Az allergia a gyulladások egyik különleges fajtája. Olyan gyulladás, mely egy egyébként az ember számára közömbös, nem ártalmas, nem fertőző külső ágenssel való találkozásra (pollen, étel, gyógyszer, kémiai anyag, stb.) való erőteljes gyulladásos válasz formájában indul el, de a kialakulásához szükséges az, hogy az immunrendszer hibás, túlzó és szinte befolyásolhatatlan módon reagáljon erre az anyagra, vagyis hogy jóval korábban bizonyos életmódi hibák miatt érzékenyítve legyen erre az allergénre.

Az allergiás gyulladás nem szűnik egészen addig, amíg ezzel az ágenssel a kapcsolat fennáll, vagyis amíg virágzik a fa, amíg a kérdéses élelmiszert rendszeresen fogyasztja, amíg a levegőből az adott anyag nem tűnik el. Ebből mára kialakult az a hamis szemlélet, hogy valójában az allergiák terjedésének az az oka, hogy sok a parlagfű, a nyárfa és egyáltalán a természet. A hibás biológiai reakció viszont nem véletlenül jön létre.

Oka az életmódban, a táplálkozásban, a romló környezetszennyezést okozó tényezőkben, a megnövekedett és rosszul kezelt stresszben, az ember gondolkodásában keresendő. És ez nem olyan általános, megfoghatatlan blabla, hanem olyan tény, melyet, ha megoldunk, akkor az allergia elindul a csökkenés útján gyógyszer nélkül, vagy azzal együtt, de egy idő után szükségtelenné válik.

Az allergiás betegségek folyamatosan növekvő száma (a modern világ közel 30%-a szenved allergiában) miatt a témával foglalkozó konzervatív szemléletű orvoslás rendkívüli jelentőséget kapott annak ellenére, hogy valós megoldást nem kínál. Az allergológia önálló orvostudományi területté, orvosi szakvizsgává vált, melynek szakmai háttere, napi rutinja kimerül az allergének tesztekkel történő megkeresésében (nagyon sokszor eredménytelenül), az allergiás tünetek séma szerű gyógyszeres csillapításában, de magát a folyamatot szüntetni, enyhíteni a konzervatív allergológia nem tudja és a kezelései nyomán keletkező mellékhatásokkal sem számol felelősen. Nem jár helyes úton, mert maga a mai orvostudomány szemlélete, paradigmája hibás, így a részterületein is tévelygések fedezhetők fel.

Nem a külső ágens megjelenése ugyanis a patológiát vezető legfontosabb tényező, hiszen, ha egyik megszűnne is, jöhet helyébe egy másik és ilyen módon kiirhatjuk az erdőségeket, a városok fáit, füves területeit, hanem az első lépés az immunrendszert hibás reakcióra késztető étkezési, életmód, környezeti elvek megléte, amely az egyébként kárt nem okozó ágenseket ellenségként kezeli. A szemléleti korlátokon túl sok homályos tanácstalanság észlelhető még az ún keresztallergiák, a táplálkozás, a bélflóra, az intoleranciák, a lelki folyamatok kapcsolatának megítélésében.

Allergiák helyes kezelése

Az allergiák helyes kezelése holisztikus és integrált szemléletet igényel, jártasságot az életmód, a természetes gyógymódok terén, de szükséges lehet az „allergének” teljes kiiktatása, a gyógyszerek átmeneti alkalmazása is egy-egy akut helyzet elhárítása érdekében. Az aki, azt hiszi, hogy az allergiás reakciót csökkentő antihisztamin, vagy biológiai gyógyszer beszedése megoldást jelent a problémára, az nagy tévedésben van. Mint ahogyan az az orvos is téved, aki azt hiszi, hogy a betegnek csupán ezeket a gyógyszereket kell helyesen megválasztania és akkor már a probléma tartósan meg van oldva.

A bélflóra is hatalmas hatással van az allergia kialakulására. Tudjuk például, hogy a szervezet sokszor azért reagál hevesen egy-egy növényi pollen fehérjéjére, mert a bélrendszerében levő parazita fehérjéje ellen érzékenyíti magát. Tehát kvázi az allergia az ára annak, hogy a tápcsatorna parazitája ellen megfelelő ellenanyag termelése révén képes reagálni. Allergy is the price we pay for our immunity to parasites. (October 29, 2015 PLOS).

Mi minden válthatja ki az allergiát?

Az allergia pollen, állati szőrök, állatok harapása, vagy csípése, atkák, penészspórák, különböző állatok által termelt toxinok, váladékok, élelmiszerek (tojás, hal, rák, gomba, mogyoró stb.), gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek hatására képes elindulni. Vannak azonban betegeim, akik a csupán a napsütésre, a hűtőgép kinyitásakor kiáramló hideg levegőjére, fizikai megerőltetésre, kisebb bőrsérülésre, vagy egy jelentősebb pszichés stresszre kapják meg a fulladásukat, a kiütéseiket. Nem vicc tehát az sem, hogy valaki a főnökére, vagy épp az anyósára allergiás. Azt is tudjuk, hogy pl. a bél baktériumflórája nagyon nagy hatást vált ki az allergiás folyamatra. Ha bizonyos baktériumok túlszaporodnak és anyagcsere folyamataik révén fehérjéket, vagy más kémiai végtermékeket bocsátanak ki a környezetükbe, vagy épp egy nagy korsó sörtől tömegével pusztulnak a bélben és az elpusztult sejtek maradványai kerülnek a vérkeringésbe (endotoxin), akkor is kialakulhat az allergiás reakció, amelynek persze a szokásos diagnosztikai módszerekkel semmilyen okát nem találják.

Gyakoribbá és hevesebbé teszi az allergiás folyamatokat az a jelenség is, melyet „leaky gut” szindrómának, áteresztő bél szindrómának nevezünk. Ennek az a lényege, hogy a szokásos felszívódás során kinyíló (egymástól eltávolodó) bélhámsejtek közötti rések tartósan nyitva maradnak, vagy a nagy fokú gyulladásos sejtpusztulás nyomán nyitott területek maradnak a bél felületén, ahol egyébként a bélben maradó táplálékrészek, baktériumok és paraziták képesek egészben bejutni a keringésbe. Ezt a vér mikroszkópos vizsgálatával jól lehet követni, hiszen a vérben is láthatók a bélből bejutó kórokozók és azt is, ha ez a lyukas bél gyógyul. Azt azonban mindig tudni kell, hogy ezek az anyagok nem az allergia kiváltói, hanem az ún. triggerei, vagyis a begyújtói, a folyamat aktiválói, elindítói.

Az ok valójában a hibás életmód és a gyenge minőségű élelmiszerek miatt megindult gamma globulin (IgE) termelődés, a fehérjék túlzott bevitele, testen belüli termelődése, mely extrém érzékenységet okoz bizonyos külső ágensekkel szemben. Az IgE a külső allergén anyaggal együtt az ún hízósejtek, vagy bazofil sejtek felületére kötődik a keringésünkben és a sejtből különböző gyulladást okozó és fokozó mediátor anyagokat szabadít fel úgy mint:

  • toxikus anyagokat: hisztamin, heparin,
  • enzimeket: triptáz, kimáz,
  • citokineket: IL-4, IL-5, IL-6, TNFα, IL-13, GM-CSF
  • kemokineket: IL-8, MIP1α
  • lipid mediátorokat: – leukotriének, PG – PAF

Tünetek, teendők

Az allergia megkeseríti a mindennapokat, hiszen többnyire hosszabb időn keresztül fennálló tünetei rontják az életminőséget és a teljesítőképességet, többnyire fáradékonyságot okoznak. A leggyakoribb tünetek: az orrfolyás, a könnyezés, szemviszketés, kötőhártyagyulladás, a fulladás, köhögés, rekedtség, bőrpír, bőrviszketés, dagadások az arcon, bőrön, nyálkahártyákon, hasmenés, hányás, hasi panaszok, hőemelkedés, fájdalom. Az allergia leghevesebb reakciói, legsúlyosabb formái az ún. anaphylaxia és a shock, ami azt jelenti, hogy rendkívül heves életveszélyes reakció alakulhat ki az allergénnel való érintkezéstől számított néhány perc alatt, amely fulladáshoz vagy a keringés összeomlásához és halálhoz vezethet. Ezek a reakciók ritkák, tipikusan inkább gyógyszerek, bizonyos kritikus élelmiszerek (mint mogyoró), vagy kémiai anyagok válthatják ki.

Természetesen, ha a folyamat már aktív és a tünetektől szenved valaki, akkor a legfontosabbak egyike a kérdéses allergén eltávolítása vagy csökkentése: pollen mentes környezet létrehozása ablakok csukása, lakhelyváltozás révén. Igen, ismerőseim, rokonaim, akik parlagfű allergiában szenvednek, szezon idején a tanyámon sokkal rosszabbul vannak. Nem vagyok biztos, hogy csupán a parlagfű pollenje miatt, vélhetően többféle pollen is ki tudja váltani a hasonló reakciót. Ugyanakkor, a pollenmentes környezet sem szünteti meg a betegséget, csupán csillapítja a tüneteket.

Mivel teszünk jót?

Jó, ha eltávolíttatjuk a szőnyegeket, a régi párnákat, poros bútorokat. Jó ha a háziállatainkat lakáson kívül tartjuk, ha azonnal áttérünk egy kiegyensúlyozott glutén mentes növényi táplálkozásra, mert az állati fehérjék és bizonyos mérgező növényi anyagok (mint a glutén) rontják a folyamatot. Jó, ha tiszta levegővel légzőgyakorlatokat végzünk, ha néhány napot böjtölünk.

Intolerancia

Az IgE közvetítette ételallergiáktól jelentősen különbözik az IgG közvetítette táplálékintolerancia, de néhány tünetében át is fedik egymást. Az intolerancia teljesen más vizsgálatokkal mérhető, egészen másfajta tüneteket okoz. Az intolerancia a táplálék emésztettségét csökkenti, hasi panaszokat, bél átjárhatóságát, autoimmun folyamatokat fokozza. Az allergiák és az intoleranciák egymást befolyásolják és erősítik. Az intolerancia jelentősége jelenleg még nagyon kevéssé ismert a konzervatív egészségügyben. Kétségtelen tény azonban, hogy hosszú távon hasonlóan súlyos állapotokat képes létrehozni az autoimmunfolyamatok beindulásával, a bélrendszeri gyulladások előrehaladásával, a távoli gyulladások kiváltásával, mint az allergiák, ha nem is olyan gyors ütemben.

Tesztek

Persze fontos kérdés, hogy honnan tudhatjuk, hogy mi a trigger, mi indítja be a folyamatot. Ehhez vizsgálatokra van szükség. Sokszor tapasztalom betegeimen, hogy vakon hisznek ezen tesztek eredményeiben és fel sem merül bennük, hogy a teszt csak úgy körülbelül közelíti meg a valóságot. Sajnos nincs száz százalékos vizsgálati eredmény, minden vizsgálat csak nagy tehetetlenséggel követi a valóságot. Vannak a provokációs tesztek, pl. a Prick teszt. Annyi mindenre lehetne tesztelni, hogy annyi anyagot nem lehet a bőrre kenni. Mégis ha valamelyik pozitív, akkor az irányt mutat. Vérből a termelődő gamma globulinok mennyiségét szokták meghatározni. Mivel az IgE más betegségek során is növekedhet, ezért sokkal pontosabb, ha az allergén specifikus IgE-t nézzük meg, minden egyes allergénre külön külön.

További terápiás lehetőségek

A növényi étrend, a trigger kiiktatása után keressük a lehetőségeket a gyulladásos folyamat megnyugtatására. Enzimek, nagy dózisú vitaminok, salaktalanító kúrák, meridiánokat megnyugtató kínai gyógymódok, relaxációs technikák, légzőgyakorlatok segítenek. Az allergia esetén többnyire egyre gyarapszik azon anyagok száma, amelyre a folyamat beindul, ezért nagy óvatossággal szabad csak gyógynövényeket és egyéb természetes anyagokat alkalmazni. A diéta az emésztőrendszeri folyamat megnyugtatására sokszor egészen speciális kiegészítéseket igényel. Nyákképző anyagok, gélek, természetes bányászott ásványok lehetnek szükségesek.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?