Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Tamasi diéta

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-05 kommentek : (25)

Az egészséges táplálkozás az egészség megőrzését szolgálja, a diéta pedig az egészség visszaszerzését, vagy a betegség akadályozását. Az egészséges táplálkozás irányelvei többnyire lágyak, óvatosak, figyelembe veszik az étkezési szokásokat, az ízlést, a személyiségtípust, a kulturális hátteret. A diéta keményebb elveket ír elő, hiszen a cél a gyógyulás. A Tamasi diéta egy szigorú diéta, és csak gyógyulásra elszánt emberek számára javasolt, melyet csak orvos vezetésével szabad végezni. Egyre többen élnek azonban ezen elvek mentén betegségek nélkül, az egészséges táplálkozás nevében is.

dr. Tamasi József

Tamasi Diéta videó

A tapasztalataim szerint az emberek többsége vagy emésztőrendszeri panaszoktól, bélflóra zavaroktól, székletrendellenességektől, ételallergiáktól, vagy az emésztőrendszerből kiinduló, de máshol megjelenő betegségektől (mint migrén, hurutosság, fáradékonyság, ízületi fájdalmak, érrendszeri betegségek) szenved. Az egyéb, már súlyosabb betegségek, mint érelmeszesedés, daganat, allergia, hormonzavarok, autoimmun betegségek ugyancsak rendelkeznek egy emésztőrendszeri eredetű faktorral, aminek rendbetétele a terápia fontos részét képezi. Ezért a betegek többségét diétával kezelni kell. Természetes, hogy minden betegséghez speciális, arra a betegségre jellemző diéta összeállítása szükséges. Mégis ésszerű a kérdés, hogy van-e egy közös nevező, van-e egy olyan diéta, amely a legtöbb betegség kezelésére alkalmas, amely valamennyi gyakori kiváltó okot orvosolja anélkül – vagy még azelőtt -, hogy drága, fáradtságos vizsgálatokat kéne egyenként végigelemezni. Véleményem az, hogy van ilyen diéta, de ez egyetlen szakmai forrásban, vagy az ismeretterjesztő irodalomban sem lelhető fel. Ezért megpróbálom összefoglalni a legfontosabb elveket, melyeket ha egy beteg betart, akkor nemcsak gyógyítani tudja a betegségét, hanem a betegségek megelőzéséért is a legtöbbet teheti. A Tamasi diéta kiegészítésre szorul gyermek- és ifjúkorban 20 éves korig, terhesség esetén, és minden olyan esetben, amikor a betegség, az élelmiszerérzékenység természete pontosan ismert, a diagnosztika a diéta korrekciójához további információkat tárt fel.

Az általam leírt diéta bár első pillanatra meglepő lehet, mégis megfelelő életminőség alakítható ki általa. A diéta élhető életet jelent, ezt bizonyítja sok betegem, akik eszerint élnek, és gyógyulásuk révén látják annak értelmét. Amennyiben az állapot javul, lehetséges, hogy a diéta egyes pontjai lazíthatók, és az engedményekkel az életminőség tovább javítható.

A legfontosabb általános szabályok a következők

 1. Ne együnk húst, tejterméket és tojást.
  Ezek az állati eredetű élelmiszerek túlzott mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára nem hasznosuló, irritáló és antigén szerepet játszó fehérjéket, amelyek emiatt többnyire az emésztőrendszerben maradnak félig emésztve, ott a rothasztó baktériumok megerősödését, a szervezet elsalakosodását okozzák. A tejfehérjékre nagyon gyakori az élelmiszerallergia, ezért ezek az emésztőrendszeri nyálkahártya gyulladását is kiváltják. A gyakori és nem felfedezett laktózérzékenység is panaszokat okoz, ugyanakkor nem szabad csupán a laktóz kizárásával megnyugodni, hiszen ilyenkor többnyire fehérje-, és nem csupán cukor érzékenység is van. Az állati termékek sok felesleges telített zsiradékot tartalmaznak, melyek gátolják a szervezetben a prosztaglandin-képződést. Az emésztőrendszernek rostokra van szüksége a megfelelő gyorsaságú passzázshoz, de sem a hús, sem a tejtermék nem tartalmaz rostokat . A hús maga nagyon sok ún. hullamérget, az állat leölésekor keletkező félelem indukálta mérgeket, az állattartásban és gyógyításban használt kémiai anyagokat, gyógyszer-maradványokat, hormonokat tartalmaz, melyek közvetlenül mérgezik a szervezetet. A hús és a tejtermék semmi olyan anyagot nem tartalmaz, ami nem lenne növényekből biztosítható egy felnőtt ember számára, hiszen a táplálkozásban szereplő állatok maguk is növényekből építik fel magukat. Az állati takarmányozásban sokkal ellenőrizetlenebbül fordulnak elő a genetikailag módosított élelmiszerek, melyek így eljutnak az emberbe is. Az állati test és tejtermék az emberre a növényeknél sokkal veszélyesebb betegségeket hordozhat (lásd baromfi pestis és influenza, kergemarhakór, sertés száj- és körömfájás, férgesség, tbc, stb.)
 2. Ne együnk búzából, tönkölyből, rozsból és árpából készült élelmiszereket, tehát tésztákat, kenyereket, müzliket akkor sem, ha teljes kiőrlésű lisztből vannak.
  Ezek a gabonák a leggyakoribb gluténtartalmú élelmiszerek. Tapasztalataim szerint az emberek közel fele érzékeny a gluténra. Ezek közül viszont jóval kevesebb esetben pozitívak az ismert gluténtesztek. Mégis, ha ezeket az élelmiszereket elhagyják, akkor számtalan panasz vagy betegség enyhülhet a migréntől kezdve az endometriózison át a depresszióig. Ezen gabonák mértéktelen fogyasztása akkor is felesleges szénhidrátterhelést jelent, ha teljes kiőrlésűek. A túl sok szénhidrát előmozdítja a vérzsírok emelkedését, az érelmeszesedés előrehaladását, az immunrendszer gyengülését.
 3. Ne együnk cukrot, mézet, glukózzal édesített italokat és ételeket, ne igyunk alkoholos italokat!
  Ezek felesleges energiaterhelést jelentenek a szervezetnek, a bélflórát az erjedés irányába befolyásolják, kedveznek a gombák szaporodásának, terhelik a májat és az emésztőrendszert.
 4. Ne együnk konzervált élelmiszereket, félkész ételeket, adalékanyagokat!
  Ezek a kémiai anyagok toxikusak a szervezet számára, akadályozzák a normális anyagcsere-folyamatokat, elpusztítják a normális bélflórát.
 5. Az olajos magvak, mint napraforgó, dió, földimogyoró, mogyoró, mandula, makadámia dió, paradió, kesudió fogyasztása gyakran intoleranciát okoz, ezért beszélje át velem.
  A kúra elején hagyjuk ki ezeket, de később – egy hónap elteltével esetleg – egyenként visszavezethetjük a diétába.
 6. Ne használjunk állati eredetű zsiradékokat (vajat, vajból készült ghee-t sem).
  Ne használjunk flakonos növényi olajakat, margarint, kókuszzsírt.
  Alkalmazzunk kis mennyiségben hidegen sajtolt növényi olajakat változatosan, ha feltétlenül szükségesnek érezzük.
 7. Fogyasszunk sok zöldséget párolva és nyersen, sok érett gyümölcsöt frissen, aszalva, esetleg néha befőttként! Ehetünk burgonyát, rizst, kölest, amarantot, hajdinát, kukoricát, quinoát, gombát, hüvelyeseket, tofut. Fogyaszthatunk csicseriborsóból készült ételeket, pl. humuszt és falafelt. Mivel a hüvelyesek is gyakran okoznak intoleranciát, ez a téma is a személyes megbeszélés részét képezheti. Az azonban, hogy a hüvelyesek több felfúvódást okoznak, még nem indoka annak, hogy teljesen mellőzzük őket. Édesítsünk xylittel vagy steviával. Igyunk tiszta vizet, friss gyümölcslevet, gyógyteát, esetleg nem gabonaalapú pótkávét. Használjunk sok gyógynövény jellegű fűszert, használhatunk vöröshagymát, fokhagymát. Ehetünk savanyú uborkát, különösen kovászos uborkát. Együnk őrölt mákot, kókuszt, déligyümölcsöt, avokádót. Tej helyett növényi tejeket: rizs, mandula, zab-, szójatejet fogyasszunk, és azokból készült egyéb tejtermékeket.

A táplálkozásunk így bizonyosan kellően rostdús lesz, sok élő növényi anyagot és kevés élettelen anyagot fog tartalmazni. Fontos, hogy mentesek legyünk a túlzásoktól, rendszeresen, de este nem túl későn étkezzünk. Alaposan rágjuk meg az ételt, és lassan fogyasszuk el. A táplálkozásunk kell igazodjon az aktuális állapotunkhoz, az évszakhoz, fizikai aktivitásunkhoz.

Ha a testsúlyunk engedi, rendszeresen végezzünk salaktalanító léböjtöt, legalább 2-3 havonta egyszer 1-3 hetet, szintén erre kiképzett orvos vezetésével.

Rövid áttekintés

Megengedett élelmiszerek Tilos a fogyasztása Csak korlátozottan (6 hét diéta után kis mennyiségben vagy fokozatosan növelve a mennyiségét)
Kukorica vagy kukoricatermékek (kukoricawaffel, puliszka, kukoricatészta, Cornflakes, Popcorn stb.) Búza, árpa, zab, rozs Gluténmentessé tett gabonatermékek (diétás gluténmentes élelmiszerek)
Rizs és rizstermékek
(rizswaffel, rizstészta)
Hajdina, Köles, Amarnt, Quinoa Tönköly, kamut, tönke búza(emmer), bulgur, kuszkusz
Hüvelyesek
(borsó, bab, lencse, sárgaborsó, mungbab, csicseriborsó)
Gomba
Gyümölcsök
(friss, aszalt, kompót, gyümölcslevek stb.)
Zöldség
Burgonya
Mák
Fűszer, gyógynövény, só Glutamáttartalmú fűszerek
(maggi, vegeta stb.)
Mandulatej, rizstej, hajdinatej, quinoatej Tej
(Tehéntej, juhtej, kecsketej, kancatej)
Tejtermék mandulából, rizsből (joghurt stb.) Tejtermékek
(sajt, tejszín, joghurt, tejföl, író, túró stb.) tehéntejből, kecsketejből, juhtejből, a laktózmentes termékek is.
Szója, szójatermékek
(tofu, szójakolbászok,szójagranulátum, szójakocka, szeletek, desszertek, joghurtok, sajtok, stb., szójatej csak kis mennyiségben!)
Hideg sajtolással készült olajok (olívaolaj, kukoricacsíraolaj, lenolaj, tökmagolaj, stb.) Flakonos kommersz- és sütőolajok
Állati eredetű zsiradékok,
(disznózsír, mangalicazsír, stb., vaj, ghee)
Hús és húskészítmények, felvágottak Hal, tengergyümölcse
Tojás
Stevia, Xylit, Juharszirup, Agave szirup Cukor  Méz
(Kivéve, akik allergiásak a mézre!!)
Mogyoró
(kivéve, akik a mogyoróra allergiásak!!!)
Alkoholos italok
Tiszta víz, gyógytea, gyümölcslé, zöldséglé, smoothie-k, savanyú káposztalé, stb. Cukortartalmú italok
Pótkávék
(Cikória vagy gyermekláncfű, rizs és hajdina alapú)
Fekete tea csak mértékkel
Kávé, Gabonakávé, Malátakávé
Konzervek, leveskockák, félkész élelmiszerek, adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Véges Zsuzsa 8 óra ago
2014-04-02

Tisztelt Doktor Úr!
25 éves fiam évek óta szenved a pikkelysömörtől, föbbféle diétával próbálkoztunk, amitől már nagyon sovány lett ugyan, de teljesen nem múltak el a tűnetek. A húsról nem tudott teljesen lemondani, de kipróbálnánk azt is, csak azt nem tudom, hogy egy ilyen fiatalembernek, 180 cm magas, aki még sportol is, mivel tudjuk a napi fehérje mennyiséget pótolni. A szóját nem szívesen adnám neki.
Üdvözlettel,
Véges Zsuzsa

Válasz
Fruzsi 5 óra ago
2015-03-09

Kedves doktor Ur!
Szeretném megkérdezni mi a baj a kokusz zsirral és miért elfogadható a vaj, ami állati eredetü?
Válaszát elöre is köszönöm!
 
 

szerző
Dr. Tamasi József 2 óra ago
2015-03-11

Kedves Hölgyem! A kókusz zsír sok telített zsírsavat tartalmaz, ezért nem szoktam javasolni az olajokkal szemben, de nem gondolom, hogy rosszabb, mint a vaj. Amiért mégis a vaj van bent egy-egy diétámban, az az, hogy a kókuszra gyakoribb az élelmiszerintolerancia, mint a vaj-ra. A vaj is azonban csupán engedmény, aki nem feltétlenül ragaszkodik hozzá, jobb, ha nem fogyasztja. Üdvözli Tamasi dr.

Marta 4 óra ago
2014-08-20

A Kurkuma szajonvalo bevettele a legjobb vagy ettelek hozaadasahoz (sult tojashoz perfect, amihez piros paprikat hasznallunk az mind jo kurkummaval is!! Az eredmeny 100%( napi mennyiseg egy kiskanalnyi vagy ennel tobb is jo.) vagy kapszulak. Kiprobalt es nagyon bevalt!

Válasz
M 4 óra ago
2014-08-29

1 vagy legalabb 1/2 teaskanal kurkuma napi tojasba sutve,vagy barmibe teve. 2-3 honapig.Teljesen letisztul garantalhatom. A tojas egyebkent is nagyon  jo a sporthoz,es halakhoz is joghurtal kikeverve es raontenni,mindketto nagyon jo feherje potlas.

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 1 óra ago
2014-09-22

Köszönöm hozzászólását. Én nem pártolom a tojás fogyasztást, a fehérjepótlást pedig végképp nem. Fehérje van elég a növényi ételekből is, felesleges ezzel az ürüggyel állati fehérjét ennünk. Mindemellett nem gondolom, hogy senkinek nem szabadna tojást ennie. Üdvözli Tamasi dr.

eriberi 6 óra ago
2014-10-06

Tisztelt Doktor Úr!
 
7 éves lányomnak vitiligója van, illetve gyakran ekcémás kiütése. Mit javasol a táplálkozás terén?
Mlyen vizsgálatokat ajánl?
Köszönettel:
 
egy anyuka

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 3 óra ago
2014-10-26

Kedves HÖlgyem!

Az ilyen tünetek a tapasztalataim szerint táplálékintolerancia miatt jönnek létre, mely miatt a Tamasi diétát javaslom. Ezt ezen az oldalon megtalálhatja. Javaslom azt is, hogy keressenek fel, mert a diéta részleteit, optimális hosszúságát csak a vizsgálat és személyes beszélgetés után tudnám meghatározni.
Üdvözli Tamasi dr.

Zsuzsa 55 perc ago
2014-11-01

Kedves Doktor Úr!
scleroderma morphie betegséget diagnosztizáltak nálam.
milyen diétát és vizsgálatot javasol?
üdvözlettel

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 4 óra ago
2014-11-10

Kedves Hölgyem! Ha végzi a Tamasi diétát, az bizonyosan megnyugtatja a folyamatot és jelentősen csökkenti a gyulladásos aktivitást. Hogy mennyire elegendő, hogy ezzel meg is állhat-e az egész, azt csak akkor tudnám megmondani, ha látom Önt.

Üdvözli

Tamasi dr.

dr Vargháné Boros Mária 3 óra ago
2014-11-11

Tisztelt Doktor Úr! 
Körülbelül fél éve nyirokpangással küszködöm. Eddig jártam nyirokmasszásra, ami teljes 
megoldást nem hozott. Szeretném kérdezni, hogy a diéta hasznos lehet e a problémámra 
Tisztelette:

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 6 óra ago
2014-11-11

Kedves Hölgyem!
Mindenképp segít a diéta (tamasi diéta, tehát a glutén és állati termék mentes). Nem tudom, hogy milyen a testsúlya és hogy van-e salakanyag, van-e rossz baktériumflóra. Ezeket tisztáznám, ha megkeresne, vagy ezt javaslom továbbgondolásra Önnek.

üdvözlettel Tamasi dr.

Kissné Judit 9 óra ago
2015-01-20

Tisztelt Doktor Úr!
Több hónapja tartó fogíny égésem (nagyon erős, folytonos fájdalom) van kizárólag a bal oldalon, alul, felül. A fájdalom immár krónikusság vált. Fájdalomcsillapítók hatástalanok. Többféle szakorvosi vizsgálaton vettem részt, ezidáig sajnos nem derült ki, mi okozhatja ezt az elviselhetetlen fájdalmat.
Tisztelettel

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 8 óra ago
2015-01-24

Kedves Hölgyem! A gyulladás mindig táplálkozási hiba miatt van. Ezt kellene először felderíteni tesztekkel, alaposan felállított stratégiával. Ha eljön hozzám, akkor segítek ebben Önnek. Aztán persze van egy fogászati és szájhigiéniai oldal is, amit így nem tudok megítélni, de nyilván ez is fontos lehet, mert tasakok, krónikus gócok fenntartják a gyulladást, akkor is, ha az eredeti kiváltó okot sikerül megszüntetni. Egy biztos: nem tudok olyan esetet elképzelni, hogy a fájdalmát nem lehetne természetes módon csillapítani legalább, esetleg teljesen megszüntetni. Ez nem egy gyógyíthatatlan probléma alaphelyzetben, de azzá tehető sok felesleges és nem kellően átgondolt gyógyszereléssel. Üdvözli Tamasi dr.

Kissné Judit 10 óra ago
2015-01-20

Tisztelt Doktor Úr!
Több hónapja tartó bal oldali  állandó fogíny (alsó/felső) égésem van, ami kihat a szájpadlásra, ill. a nyelvre is. A fájdalom immár krónikussá vált,  a fájdalomcsillapítás hatástalan. Több szakorvosi vizsgálaton vagyok túl, idáig negatív eredménnyel. A fájdalom már-már elviselhetetlenné vált.
Kérem szíves véleményét.
Tisztelettel
 

Válasz
Kerner Ildikó 3 óra ago
2015-01-22

Tisztelt Dokor Úr!
Nekem elég összetett a problémám. Refluxra szedtem gyógyszert, de közben lúgosítgattam ásvány vizzel és ásványi anyag tablettával, időnként Salvus vízzel, ezáltal szinte teljesen lecsökkent a savszintem, ezért minden savcsökkentést abba kellett hagynom, mivel még bélfertőzést is kaptam emiatt. Nos, igazán savam nincsen, de ha gyógyszert kell bevennem és picit nehezebbet eszek, akkor a reflux dolgozik,  és feltolja a kaját a nyelőcsövemig, ezáltal hányingerem lesz, és nem is tudok enni. Kérdésem az lenne, hogy túl lúgosodott a szervezetem, mert, ha egy pici savat is érzek, akkor az rövid időn belül eltűnik, de én attól még nem vagyok jól, szóval valamit eltoltam, mit lehet ilyenkor tenni?
 
Köszönöm: K.Ildikó
 

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 8 óra ago
2015-01-24

Kedves Ildikó! Igen ebből látszik, hogy a lépten nyomon hangoztatott „lúgosítsunk” szlogen értelmetlen, mert bajt is okozhat. A meggyöngült emésztőnedv elválasztását kell újra erősíteni gyógynövényekkel, salaktalanító kúrával. Meg kell találni a nem tolerált élelmiszereket, hogy ne okozzonak refluxot a túlzott emésztőfeladattal. Én csak azt tudom, hogy ezt a problémát folyamatában nekem is többször kéne látnom, vizsgálnom, tapasztalnom,hogy megfelelő tanáccsal tudjak szolgálni. Az ilyen esetek is szépen javíthatók, de türelemjáték és mostmár hozzáértéssel kell lépjen, mert tovább nincs játéktér, ahol még hibázhat. Jöhet az a fázis, ha nem körültekintő, amikor már semmit nem tud emészteni, minden panaszt okoz és eltűnik az evés öröme. Ezt meg kéne előzze. Ha felkeres, próbálok segíteni Önnek. Üdvözli Tamasi dr.

Kovács Ernőné 6 óra ago
2015-03-16

Tisztelt Doktor Úr!
Két alkalommal estem át  emlőműtéte, első alkalommal 1992-ben, ami után kaptam kemoterápiás – és sugárkezelést. Másodszor 2011-ben műtöttek, ezután hormonkezelésben részesülök / Arimidex  /. Mindkét alkalommal megtartásos műtétem volt. Most nagyon erős pánikbetegséggel küzdök, amire  B-vitamint  jelentős mértékben tartalmazó készítményt javasoltak. Kérdésem az, hogy szedhetem-e, mert hol azt olvasom, hogy a daganatos sejteknek nem jó a B vitamin, hol azt, hogy B vitaminokat szedjünk  daganatos betegségekben. Sajnos ezen kivül még sok más gyógyszert is kell szednem magas vérnyomásra, cukorbetegségre és Syncumart vérhigítóként állandósult pitvarfibrilláció miatt. 
   Tisztelettel: K. Ernőné

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 4 óra ago
2015-03-18

Kedves Hölgyem! A kérdés jó lenne és valóban megfontolandó. Mindaddig az esetleges daganatsejteket is táplálja a vitaminkúra, amíg a daganat növekedéséhez szükséges egyéb feltételeket életmódjával táplálja, amíg az eredeti daganat keletkezéséhez vezető úton nem változtat. Szükség van táplálkozási reformra, életreformra annak megfelelően, hogy mi a fő rizikófaktor. Azt gondolom, hogy a problémáját vizsgálat és személyes megbeszélés után tudnám helyesen megválaszolni, mert az Ön baja már nem az, amire egy mondatos válaszok léteznek. Szívesen segítek tovább, ha felkeres. Üdvözli Tamasi dr.

Hemző ZSuzsanna 14 óra ago
2015-03-25

TISZTELT URAM! VAN EGY 10-HÓNAPOS UNOKÁM ,AKI TEJFEHÉRJE ÉRZÉKENYSÉGGEL KÜZD,EZ MIATT KERÜLT KÓRHÁZBA 6-HÓNAPOSAN ,OTT NEM IGAZÁN CSINÁLTAK SEMMIT. A KICSIT UGYANOLYAN BETEGEN GYÓGYULTNAK NYÍLVÁNÍTOTTÁK 5-NAP UTÁN. MIÓTA NEM ADJUK A TÁPSZERT,ILLETVE SEMMILYEN TEJSZÁRMAZÉKOT ÁLLAPOTA JAVULT. ÉRDEKLŐDNÉK HOGY ILYEN KICSI GYEREKEKNÉL EZ A FAJTA ÉTELALLERGIA JAVULHAT AZ ÉVEK SORÁN, HA MOST MEGVÁLOGATJUK HOGY MIT ÉTKEZIK ÉS VIGYÁZUNK RÁ? MENNYIRE BIZTOS AZ HOGY KINŐHETI?
KÖSZÖNETTEL VÁROM VÁLASZÁT, EGY AGGÓDÓ NAGYI:HEMZŐ ZSUZSANNA

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 6 óra ago
2015-03-28

Kedves Hölgyem! A tapasztalatom az, hogy nem gyógyul meg. Lehet, hogy évek elteltével kicsit jobban fogja bírni a tejterméket, mint most, de véleményem szerint ezt nem tanácsos próbálgatni. Higgye el azonban, hogy semmit nem veszít a tejérzékenységgel. A tej egyszerűen nem emberi táplálkozásra termett. A mai gazdasági érdekek teszik csupán emberi fogyasztásra az asztalra, viszont rengeteg egészségügyi probléma származik belőle annak is, aki nem tudja, hogy érzékeny rá. Az ember bőven megél enélkül és teljes értékű életet élhet. Ki fog alakulni egy új kultúra, mert az utóbbi időben a nyugati civilizáció egyre nagyobb része érzékeny ezekre az élelmiszerekre. Úgyhogy fel a fejjel és fogadják el a helyzetet úgy, mint a normális táplálkozás egyik változata. Üdvözli Tamasi dr.

Kovács Edina 4 óra ago
2015-05-26

Tisztelt Doktor Úr!
A segítségét szeretném kérni! 5 éve lettem vegán. Nemcsak az állati fehérjéket, zsírokat, hanem a finomított lisztet, cukrot is elhagytam. Minden évben picit vékonyabb lettem, de ez akkor még nem zavart, viszont tavaly már drasztikusan lecsökkent az izmaim mérete, van olyan hely, ahol már csak a vékony bőr maradt (csípőcsontnál, vállaknál), az arcom is beesett és azóta is folyamatosan fogyok. Ez nem valami kényelmes, mert kidörzsöl a nadrág és nyom az ágy. Érdekes módon kilókban semmi nem változott, maradtam 48 kg, de mégis ránézésre és a ruhák méretét tekintve is sokkal vékonyabb vagyok. Ön szerint ez hogy lehetséges? Szeretnék egy kis izmot magamra. Most elsősorban a táplálkozásban szeretnék tanácsot kérni Öntől. Hogyan tudnám leállítani a fogyást, hogyan jönne rám egy kis izom? Mit csináltam rosszul? Hogyan tudom pótolni a fehérjét? Igazából zsírszövetem sincs már, mennyi hidegen sajtolt olaj lenne az elegendő? Most napi 1-2 ek-lal eszek. 2 hónapja elkezdtem növényi fehérjeport enni (rizs+borsó), de úgy látom ez kevés, mert nem látok változást. Elég gyakori mostanában, hogy rossz a közérzetem, szédülés közeli állapotban vagyok. Tavaly voltam vérvizsgálaton, akkor minden rendben volt, de az is igaz, hogy akkor nem voltam rosszul. Ön szerint mit nézessek most meg? Gondolok én a vasra, B12, folsav… Persze mindenkitől megkapom, hogy kezdjek el újra húst enni, én ezt nem szeretném, de ha nem változik semmi és továbbra is fogyni fogyok, nem lesz más választásom. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Válasz
A széklet pH és a vastagbélrák | dr. Tamasi József – Belgyógyászat, természetes gyógymódok, életmód 9 óra ago
2015-06-29

[…] Ha kétségeink vannak, hogy vajon a jelen életmódunk, táplálkozásunk magában hordozza-e a vastagbéldaganatra való fokozott hajlamot, akkor javaslom, hogy jöjjön el a rendelőnkbe és elvégzünk egy egyszerű széklet pH mérést, megtanítjuk annak otthoni végzésére, mely segítségével Ön is képet kaphat, hogy valóban helyes-e a táplálkozás, amelyet folytat. Más vizsgálatokkal az állapotáról további részleteket tudhatunk meg. Fontos, hogy a növényi táplálkozás az, amely minimálisra csökkenti a daganat előfordulásának esélyét. Mindenki figyelmébe ajánlom a glutén mentes vegán étkezést. […]

Válasz
zsolt 11 óra ago
2015-07-06

Tisztelt doktor úr! Panaszaim 3 hónapja kezdődtek, sűrün kellett mennem a mosdóba és egyszerre sok vizelet ürült. Az orvostól Sumetrolint kaptam, amitől annyira megfájdult a derekam, hogy már lábra sem bírtam állni. Sok vizsgálat volt azóta, több gyulladás is van a szervezetemben (prosztata, gyomor és izületi). Az orvosok szerint ilyen betegség nincs ami ilyen tüneteket csinál egyszerre, pedig a bajok egyszerre jöttek és azóta szünni nem akarnak. 

Válasz
R. Szilvia 11 óra ago
2015-12-12

Tisztelt Doktor Úr!
Azt olvastam a vegán táplálkozásról, hogy B12 vitamin hiány alakulhat ki, ha az ember nem eszik például sok sörélesztőt, Spirulina zöldalgát, csíráztatott lucernát… Állítólag ezekben van értékelhető mennyiségű B12, azonban ezek rendszeres fogyasztásához fokozott tudatosság szükséges… Ön mit gondol, mit tud erről a vegán táplálkozás kontra B12 vitamin témáról?
Egyesek hasonlóan kritikusnak tartják a vas bevitel elégségességét.
Azért kérdezem, hátha el tudja oszlatni az elmémben lévő akadályt, ami a tejtermékekről való lemondás útjában áll 🙂
Köszönettel,
R. Szilvia

Válasz

Vélemény, hozzászólás?