Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Influenza

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-02-01 kommentek : (4)

Tudja, miért nem kapja meg néhány ember az influenzát?

Mert

 • fitt  a bélflórájuk
 • edzettek (sportolnak)
 • fitt az anyagcseréjük
 • kipihentek, nyugodtak

 Akik nem kapják meg azok ellenálló képessége jobb, mint az átlag. Az ellenállóképesség fejleszthető, hogy hogyan, arról írok ebben a bejegyzésemben.

Nátha, influenza és más vírusbetegségek

Sajnos a magyar nyelvben nincs egy jó összefoglaló megnevezés a vírusos légúti betegségekre, mint mondjuk a németben, ahol grippaler infektnek nevezik ezeket. Az influenza ugyanis csak a hasonló tünetek 5-15%-áért felelős. Más vírusok, mint rhinovírus (30-80%), vagy adeno, parainfluenza, entero-, metapneumovírusok sokszor gyakoribbak, mint az influenza. Kétségtelenül az influenzát tartjuk a legsúlyosabb tünetegyüttesnek, de valójában fogalmunk sincs, hogy mikor melyik vírus az, amely leginkább ledönti az embert, hiszen a legritkábban végzünk pontos vírusmeghatározást és talán ilyen nem is létezik, hiszen bár elméletileg létezik vizsgálómódszer, semmilyen rutin vizsgálat nem képes a légutainkban levő valamennyi kórokozót minőségében és arányaiban kiértékelni.

influenza1

Használjuk a meghűlés kifejezést is, de ez alatt pedig inkább valami hidegnek kitettség nyomán kialakult tüneteket értünk.  Tény az, hogy a hidegebb idő beálltával, mikor az emberek többet tartózkodnak bezárt térben, közelebb kerülnek egymáshoz, amikor odakünn hideg, nedves a levegő (ami kedvez a vírusok életfeltételeinek), bent pedig száraz a levegő (ami kedvez a vírusok terjedésének, egymás megfertőzésének), megszaporodnak ezek a betegségek. A nátha kifejezés még mindig a legjobb talán, még akkor is, ha az influenzát ettől külön értelmezzük többnyire, pedig a tünetek alapján nem kellene szétválasztani, hiszen szinte azonosak.

 

Tünetek

Száraz köhögés, végtagfájdalmak, láz, gyengeség, levertség, orrfolyás. Néha társul a hányinger, hányás, hasmenés, ami a légutak mellett a vírusok emésztőrendszeri terjedését jelenti. A fertőzés súlypontja lehet az orr, a garat, a gége, a hörgők, a tüdő, a középfül, de az emésztőrendszer is.

Terjedés

A terjedéséhez kell az, hogy az emberek immunrendszere ilyenkor kevésbé fitt legyen, többet tartózkodjanak összezárt térben, kevesebb vitamint fogyasszanak, elkezdjék a köhögéssel a vírust a levegőbe, tárgyakra juttatni.

Két fő úton terjed a vírus

 • Vírust tartalmazó cseppek levegőben való továbbadásával, szájba és légutakba kerülésével
 • Érintés, vagy tárgyakon történő továbbadásával.

influenza4

A vírusok terjedésének fő gócpontjai: iskola, munkahely, tömegközlekedés, klímaberendezésekkel működő helységek, repülő, gépjármű, idegenekkel való gyakori érintkezés és végül a család.

Mi az ami leggyakrabban csökkenti az ellenállóképességünket a vírusokkal szemben?

 • a szervezet elsalakosodása, vagyis javít a rendszeres salaktalanító kúra, a helyes életmód és táplálkozás
 • folytonos élelmiszerintolerancia, (nagyon gyakori) vagyis javít, ha nem mindig eszünk mindent, hanem vagy ismerjük a nem tolerált élelmiszereket, vagy időnként a Tamasi diéta elvei szerint élünk néhány hétig, hónapig, pl járványveszély esetén.
 • kialvatlanság, vagyis ha rendszertelenül, vagy a szükséglet alatti mennyiséget pihenünk és nem relaxálunk.
 • mozgás-, szabad levegőn való rendszeres tartózkodás hiánya.
 • disz-stressz, vagyis a túlzott stressz, amit már nem tudunk kompenzálni, megoldani , ami károsítja a szervezetünket.
 • vitaminok, antioxidánsok, nyomelemek (cink) hiánya, nem megfelelő táplálkozás, nem kielégítő vitaminpótlás miatt ( Al-Nakib, W (1987. December). „Prophylaxis and treatment of rhinovirus colds with zinc gluconate lozenges”. J Antimicrob Chemother. 20 (6), 893–901. o.)

Miért alakul ki az influenzás tünetegyüttes?

A vírusok különböző nyálkahártyáinkon és különbözőképp reakciókat váltanak ki. Többnyire gyulladást keltenek, vagyis a szervezetünk, az immunrendszerünk reagál fehérvérsejtek odaáramlásával, hisztaminkiválasztással, Előfordul a nyálkahártya közvetlen károsítása is. A nyálkahártyáink a vírusok elleni háború helyszíneivé válnak és ezt érezzük náthás tünetként.

Mi a sok a náthából és mi normális?

influenza6A náthával, influenzával szinte mindenki megfertőződik időnként. A gyerekek többször (akár évi 5-8x), mert még nem találkoztak ezekkel a vírusokkal és az ellenálló képességük még kevésbé kifejezett a hasonló vírusokkal szemben. A felnőttek többnyire évi 2-4x vészelnek át hasonló betegséget. A fertőzés megfelel az immunrendszer egyfajta tréningjének is, ezért nem jó ha valaki sosem vészel át ilyen banális gyulladásokat, mert előfordulhat, hogy ő jóval nagyobb bajt kell majd elszenvedjen (pl. daganat), mivel hiányos lesz az ellenálló képessége. Én ezért sem támogatom a gyógyszergyárak által finanszírozott, sokszor az állami intézményeket is maguk alá gyűrő kampányokat, melyek a védőoltások mindent megoldó hatásáról beszélnek. Legfeljebb a nozódékat, vitaminokat tartalmazó általam összeállított „védőoltást” szoktam javasolni, de a védőoltás témára még visszatérek. Ha egy felnőtt csak évi max. 1-2x vészel át náthás tüneteket, a náthái max két-három hét alatt maradéktalanul gyógyulnak, akkor az jó ellenálló képességűnek nevezhető, az illető vélhetően egészségesen él és főleg egészségesen táplálkozik. A gyerekeknél ugyanez évi 2-4 nátha lehet.

Súlyos esendőségnek nevezhető az, ha valaki havonta, kéthavonta beleesik egy ilyen légúti betegségbe, vagy a gyulladásai szinte nem gyógyulnak meg, mire a következő újra elkezdődik. Ilyenkor mindenképp szükséges az életmód, a természetes kezelések újragondolása.

Mit tegyünk tehát nátha vagy influenza esetén?

 

tea1

 • Tartsuk a Tamasi diétát, vagy ha testsúlyunk engedi akár léböjtözhetünk is  Semmiképp ne együnk állati termékeket!
 • Jó néhány napra otthon maradni, feküdni. Tehát próbáljunk betegszabadságon maradni.
 • Igyunk meleg italokat (gyógyteák, meleg víz), vagy vitamindús italokat (frissen préselt levek), vagy csípős italokat (gyömbér ital). Használhatunk mézet, propoliszt, narancsot, citromot és más citrust ízesítésre
 • Lélegezzünk be aromákat (kakukkfű, kámfor, menta, citromfű, narancs)
 • Köhögési reflex csökkentésére szopogassunk mentolos cukorkát, vagy lépes mézet, vagy rágjunk édesgyökeret.
 • Semmiképp ne szedjünk antibiotikumot. Antibiotikum csak hosszú több hetes fennállás után, baktériális felülfertőződés és veszélyes szövődmény esetén jön szóba (tüdőgyulladás, tüszős mandulagyulladás). A bejegyzés készítésekor épp az M1 Híradóban antibiotikum használatát ismertetik többször is normálisként az influenza kapcsán.
 • Maradjunk a meleg lakásban és próbáljunk izzadni – de csak ha nincs lázunk! (Forró fürdő, szauna, szalicilsavas gyógyszer, vagy gyógynövénykészítmény, meleg ágy, melegítő az ágyban, meleg só, fokozatosan melegedő lábfürdő)
 • Légzőgyakorlatok végzése

 Az influenza elleni védőoltásokról

influenza3Nem hiszek az influenza elleni védőoltásokban. Sajnálatos az is, hogy a téma kapcsán hitről és nem tudományos ismeretekről kell beszélni. Amikor valaki kéri, akkor beadom, de magam nem kezdeményezem annak beadását szinte sosem. Sajnálatos módon az influenza elleni védőoltás hatékonyságát annak aktuális összetétele miatt sem bizonyíthatja semmilyen tudományos vizsgálat, a készítmény piacra kerülése előtt. Az influenza járványok indulásakor a védőoltásokat ugyanis az adott influenza vírus, ami épp akkor jelent meg, alapján kellene összeállítsák, de többnyire már korábban elkezdik annak előkészítését az aktuális WHO ajánlás, vagy feltételezés szerint és valami gyorsított eljárásban minden alapos hatékonysági vizsgálat nélkül engedélyezik. Nem átlátható az sem, hogy az oltást megkapó személy az influenza elkerülés mellett milyen más hátrányokat kell elviseljenek, hiszen ilyen vizsgálatok sem folynak. Csak extrém esetekben ismerjük meg a mellékhatásokat, mint pl. az 1976-os védőoltási kampánykor, amikor az USA-ban súlyos és tömeges idegrendszeri károsodásokat észleltek, ami miatt a védőoltási kampányt le is állították. Más esetekben ismert, hogy a védőoltás nem jelentett jelentős védelmet a betegségtől, mert a vírus mégis másként kombinálódott, mire elterjedt, mint amire a védőoltást kitalálták. Az influenza A vírusainak kórokozói olyan gyorsan változtatják alakjukat, hogy sokszor egyetlen járványon belül sem kiszámítható, hogy mely törzsek adják majd  a  legfőbb fertőzést. A védőoltások többnyire higanyt, vagy formaldeihidet is tartalmaznak, melyek mérgezők a szervezetünk számára. Mindezek miatt a védőoltások kapcsán zajló folyamatokat inkább nevezném egy nagy tömegen végzett emberkísérletezésnek, mint tudományosan kellően megalapozott megelőző eljárásnak.

Véleményem szerint a szervezetünknek, immunrendszerünknek szüksége van arra a tréningre, mely során időnként ezektől a vírusoktól átvészel egy fertőzést. Közismert ugyanis az is, hogy aki sosem szokott lázas lenni, az nagyobb eséllyel betegszik meg súlyosabb, pl. daganatos betegségektől.

influenza7Ugyancsak nem szimpatikus számomra, hogy az influenza járványok kezdetén a médiákban csúsztatásokkal teli hírekkel próbálják rávenni a az embereket a minél tömegesebb oltásokra sokszor az állami szervek közreműködésével. „Már x számú ember meghalt”, „Most még nem késő”, „megelőzhetik a súlyos szövődményeket” stb., melyek azt sugallják, mintha azok, akik nem kapják meg a védőoltást, akár meg is hallhatnak az influenzától, míg, akik megkapják az oltást, azoknak erre teljes védelmük lenne. Holott a halálesetek döntő többsége a járulékos, egyébként is meglevő betegségei miatt hal meg és nem az influenza miatt, de a statisztikákban rögtön az influenza számlájára írják az elhalálozást, mert a világban épp influenza járvány van. A statisztikai adatgyűjtés módja a halálesetek feldolgozása során sehol nincs tudományos igénnyel vizsgálva. Kvázi úgy történik, hogy meghal az idős egyébként is beteg ember a kórházban a keringési elégtelensége, vagy már meglevő tüdőgyulladása miatt, de mivel az utolsó napokban náthája is volt, akkor úgy jelentik az esetet, mintha az influenza miatt halt volna meg. Semmilyen tényszerű laboratóriumi, patológiai vizsgálat sem létezik, ami a haláleseteket egységesen és korrekten értékelhetné, mégis a nap végén a híradásokban azt hallhatjuk, hogy itt és itt, Európa valamely szomszédos országában már ennyi ember meghalt ” az eddigi legsúlyosabb influenza miatt”.

A legvisszataszítóbb kampányt Magyarországon a  H1N1 influenza terjedése kapcsán végezték 2009-ben, amikor közismert volt, hogy átláthatatlan gyógyszergyári érdekeltségek alapján bizonyos hazai gyógyszergyári és politikai körök hasznot reméltek a védőoltások beadásából és eladásából. Olyan vehemenciával, csúsztatásokkal, hamis állításokkal kampányoltak a védőoltás mellett állami szervek nevében, ami már bicskanyitogató volt még az elkötelezett konzervatív medicina pártiaknak is. Ezen kampány után – mikor pontosan kiderült, hogy a járvány megközelítően sem volt olyen veszélyes, mint amiről előre rémísztgettek, sőt nem volt veszélyesebb, mint bármelyik korábbi járvány – maga a WHO is sokszorosan elismerte, hogy ez a védőoltás kampány a gyógyszergyárak érdekeltségén és elfogultságán alapult és messze túllépte a reális veszélyről szóló korrekt tájékoztatás határait. Ezért azóta, amikor a televízióban megjelenik ugyanaz a szlogen:”most még nem késő beadni”, akkor nekem már lehúzzák a redőnyt és tudom, hogy megint működik az ampulla eladó biznisz és a nagy tömegű emberkísérletezés.

A védőoltásbiznisz azt sugallja a laikus közvélemény felé, mintha komplett tudományos háttérrel rendelkezne az aktuális influenza elleni védőoltás, de a pándémia terjedési sebességéből, az influenza vírus gyors változóképességéből adódóan esélytelen, hogy valódi tudományos érvek támasszák alá az aktuális védőoltás hatékonyságát és veszélytelenségét, mert ha ezeket elvégezték volna, akkor oda lenne a biznisz, már rég levonult volna a fertőzés a világban. A védőoltás valójában a influenza hatásának alternatívájára egy ember által létrehozott immunreakció, mely sokkal kevésbé ismert, mint maga az adott pándémia.

A védőoltás egyébként leginkább a gyerekeknél és a 65 évnél idősebbeknél lenne valóban szükséges, de pont ennél a két csoportnál képes a legkevesebb védelemre.

Miután közzétettem ezt a posztot, Szendi Gábor a hírlevelében szintén küldött egy cikket az influenza elleni védőoltás amerikai gyógyszergyári manipulációiról. Ha valakit érdekel, itt elolvashatja.

A védőoltások alternatívája

infúzió1A védőoltások alternatívája: vitaminokat, ásványokat (pl. cink) és homeopátiás nozódékat tartalmazó kizárólag természetes anyagokból álló injekció vagy infúzió, esetleg kombinálva sajátvér injekcióval. Erre persze szkeptikusok rögtön azt állítják, hogy erre sincs megfelelő tudományos bizonyíték. Ez nem igaz, hiszen a szervezet ellenálló képességének támogatása vitaminokkal, cinkkel igazolt. Azt is megnyugtató körülmények között igazolták, hogy ezek az anyagok nem ártanak. Az is tényszerű, hogy ezek az anyagok jól vizsgálhatók, nem változnak, állandók, nem élő, vírusokból kivont bizonytalan összetételű partikulákból állnak, hanem ellenőrizhetők, tehát tudományos módszerekkel, standard, leírt elvek szerint készítik őket. Ami pedig a homeopátiát illeti, az legalább biztosan állítható tudományos alapokon, hogy a homeopátiás szer nem árt. A komplementer medicina nem minden tétele igazolható tudományosan, de ezt a természetes orvoslásban soha nem is vitatjuk. És még valami: a vitaminok, homeopátiás szerek, ásványok tömeges beadására senki, semmilyen média nem folytat rémísztgető kampányt. Az ilyen intenzív komplementer orvosi módszerek mellett természetesen szükségesek a fentebb tárgyalt kiegészítő módszerek is: diéta, gyógynövények, légzőgyakorlatok.

A komplementer medicina paradigmájának, gondolkodásmódjának alkalmazása, legalábbis tudományos alapokkal való szintézise az, amely helyes, helyesebb, mint a csupán sokszor nyilvánvalóan profitérdekelt gyógyszeres medicina kommunikációjának megfontolás nélküli követése, még akkor is, ha az állami csatornákból, állami intézményekből származik. Az a gondolkodásmód, amely a biztonságosabb megoldások, a felelős gondolkodás, a hosszabb távú megelőzés felől indul ki, amely elismeri az évszázados, sokszor évezredes népi tapasztalatokat és nem várja tétlenül azt, hogy a tudományos medicina felfedezze a megoldást egy-egy elkerülhetetlennek, gyógyíthatatlannak vélt megbetegedésre, nem kapkod és nem rémísztget banális betegségek halált okozó hatásával alkalmasabb a helyes stratégia kialakítására, mint a kapkodó üzenetek, rémísztgetések.

Összefoglalás

 

Dr.Tamasi

Az influenza és hozzá hasonló náthának nevezhető megbetegedések a történelem során mindig voltak és lesznek is, ezek banális betegségek. A védőoltások sem képesek ezt megakadályozni és semmilyen  orvosi mesterkedés nem képes hosszú távon minden járvány alóli mentességet elérni. A komplementer orvoslás szerint nincs is szükség a megakadályozásukra, csupán a kellő immunrendszeri fittségre. Nincs betegség nélküli világ és nincs nátha nélküli világ, de a nátha nem túl gyakran része lehet az egészséges életnek. Reális cél: ritkábbá tenni, gyorsabban felépülni, helyesen kezelni, a szervezetünk épülésére használni, a problémákat, ami a kialakulását segíti, nem szőnyeg alá söpörni. Kívánok mindenkinek influenza mentes időket, gyors felépülést és a tél örömeinek élvezetét.

influenza8

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Elek András 5 óra ago
2015-02-03

Tisztelt Dr.-ur nekem egy kérdésem lenne,sajnos már régóta szinte egész éjszak nem alszom sem nappal csak forgolódom vergődöm,fáradtan ébredek.Kaptam már altatót és kaptam egy frontin nevezetü gyógyszert is rá,de 1-2 óráig tudok csak aludni ettől is.
Szeretnék kérdezni tudna e valami nem gyógyszert a alvás problémámra.
 
Köszönöm szépen Bandi

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 4 óra ago
2015-02-07

Kedves Bandi! Az alvászavar is sokszor a szervezetben gyülemlő felesleges salakanyagok hatására alakul ki. Persze sok más oka is lehet, de mindenképp érdemes utánajárni, mert egy ilyen rövidke levélből nekem semmi ok nem derült ki. A problémáját ugyanúgy diagnosztizálni kell, mint bármilyen fájdalmat, vagy gyulladást. Természetesen ihat gyógyteát (komló, citromfű, szurokfű, orbáncfű stb.), használhat komlópárnát, szedhet Melatonint, de ez mind nem oldja meg, ha mélyebb gyökerei vannak az alvászavarnak. Ha felkeres, megpróbálok többet segíteni. Az orvos-beteg találkozó ezesetben is legalább olyan fontos, mint bármely nyilvánvalóan vizsgálatot igénylő baj esetén. Üdvözlettel: Tamasi dr.

Kerekes Mária 5 óra ago
2015-02-12

Tisztelt Doktor úr!
A Tamasi diétáról szóló véleménye tökélrtesen helytálló – állítom ezt a saját tapasztalatom alapján, és ajánlom mindazoknak, akik már voltak betegek és azt hiszik, hogy meggyógyultak.
2014. december 11-étől 2015. január közepéig tartottam egy 3 hetes léböjtkúrát és a levezető diétát – az Ön előírásai szerint – , azóta egészséges vagyok, a családom négy tagja már volt náthás (influenzás), de én nem.
Köszönöm Önnek, hogy átadta az erre vonatkozó ismereteket.
Üdvözletel: „bélgyulladás”

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 31 perc ago
2015-02-16

Köszönöm a hozzászólását! Minden jót kívánok! Üdv Tamasi dr.

Vélemény, hozzászólás?