Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Mérgező anyagok tamponokban, betétekben

Nyomtatás Szerző : dátum : 2014-12-12 kommentek : (1)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte a különböző tamponokat és betéteket, hogy vajon rákkeltő anyagokat tartalmaznak-e. Az eredmény nem megnyugtató. Mi is a természetes orvoslás szemlélete a menstruációs jelenségek, a női nemi szervek  egészséges, helyes kezelése szempontjából?

A hormonműködés által szabályzott női ciklus gyakran a Hold járásához igazodóan zajlik 23 és 33 nap közötti intervallumban ismétlődik. A ciklus rendszeressége és hosszúsága nagyban függ az érzelmi hullámzástól, stressztől, táplálkozástól, gyulladásoktól, fizikai aktivitástól. Rendellenességek esetén a vérzés kimaradhat, hosszabbá válhat, közti vérzések jelenhetnek meg, a folyamat túlzottan fájdalmassá válhat, folyások következhetnek.

nőiciklus1
A normális vérzés, a méh nyálkahártyájának lelökődése, majd azt követő megújulása már önmagában is egy higiéniai probléma, melyet a nők különbözőképp kezelnek az erre szakosodott ipar termékeinek igénybevétele mellett. A távol-keleti medicina szemlélete szerint a menstruációs ciklus egy alkalom arra, hogy a szervezet bizonyos anyagoktól megszabaduljon, kvázi méregtelenítési, kiválasztási útnak számít. Ennek során a szervezet az előzőleg a méh nyálkahártyája közeli szövetekbe transzportált anyagokat kiválasztja, majd a betét és tampon felfogja a kiválasztott anyagokat és így eltávolíthatóvá válnak. A távol-keleti orvoslás szerint azoknak a nőknek a szervezete, akik egészségtelenebb életmódjuk következtében több káros kiválasztandó anyaggal rendelkezik, sokkal hevesebben reagál a vérzés esetleges elmaradására, vagy késésére (fejfájás, feszültség, hőhullám stb.). Ezért a keleti orvoslás szemlélete szerint a klimaktérium kísérőjelenségei inkább a salakanyagok mennyiségével, azok felgyülemlésével kapcsolatosak, mintsem a hormonrendszerrel, vagy a hüvelyflórával. A keleti orvoslás szerint tehát jó egészséges életmóddal a kiválasztandó anyagok mennyiségét minimális szinten tartani, a ciklust kiegyensúlyozott életmóddal szabályossá tenni, a kiválasztást nem akadályozni, a kiválasztott anyagokat minél kevesebb ideig a nyálkahártyán tartani (ebből a szempontból a betét jobb, mint a tampon).
nőiciklus2
Ugyanakkor a vér és kísérő anyagainak eltávolítására szolgáló eszközök (tampon, betét) a felmérés szerint különböző mérgező anyagokat (16-féle ftalát, 4 -féle parabén és triklozán) tartalmazhatnak és ezek közvetlenül a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe juthatnak. A tesztet akkreditált laboratóriumban végeztették el. Több termékben 4-5-féle ftalát is volt egyszerre a teszt szerint , és igen alacsony mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Triklozánt egy betét és két tampon tartalmazott. Parabént egy betétben talált a TVE tesztje. A közismert márkákat vizsgált teszt teljes eredményét itt olvashatja.
A ftalátok csökkentik a szaporodási képességet, korai pubertást, asztmát, allergiát, neurológiai tüneteket okoznak.
A parabének ösztrogén szerű hatásukkal beavatkoznak a hormonrendszer működésébe és daganatkeltő hatásuk is van.
A triklozán elsősorban a pajzsmirigy hormonjainak és a tesztoszteronnak az egyensúlyába avatkozik bele, de ugyancsak rákkeltő hatással is rendelkezik.

nőiciklus3

Számos kutatás kimutatta, hogy a nők leggyakrabban valamilyen hüvelyi fertőzés miatt fordulnak orvoshoz és ezek hátterében több, különböző ok, illetve élettani hatás is állhat. Az egészséges hüvelyflóra és annak természetes egyensúlya a női szervezet elsődleges védelmi vonala a különböző hüvelyi és húgyúti fertőzésekkel szemben. Számos tényező hozzájárulhat azonban ahhoz, hogy ez az egészséges egyensúly felboruljon, úgy mint a gyulladáskeltő táplálkozás, az akut és krónikus fertőzések szexuális úton, antibiotikus kezelések, de akár a fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonsággal rendelkező tamponok is. Az említett vizsgálatok tanulsága szerint a legfontosabb okok közé kerülhetnek a tamponok és a betétek azzal, hogy gyengítik a normális hüvelyi flórát és gyengítik a szervezet ellenállóképességét.

Növényi anyagok komplementer módszerek jótékony hatása a menstruációs ciklusra

A komplementer medicina rendelkezik növényi hatóanyagokkal, melyek jótékonyan befolyásolják a hormonrendszerünket,  így képes hatni az agyalapi mirigyben, a köztiagyban, a petefészkekben és a mellékvesében termelődő hormonokra is.

Salaktalanító kúra

Minden kúra, melynek révén a szervezet salakanyagokkal való terheltsége csökken, jótékonyan hat a menstruációs ciklusra is. Ezért az életmódváltoztatás, diéta, salaktalanító kúrák szakszerű alkalmazása önmagában előmozdíthatja a ciklus helyreállását.

Neurálterápia és akupunktúra

A neurálterápia során bizonyos alhasi pontokat szúrok és tapasztalatok szerint ez jó hatással van a menstruációs rendellenességekre. Az akupunktúra kiegészíti a neurálterápia hatását, az alhas energetikai működésének helyreállítását.

Barátbors

A termésből készült kivonatot, illetve homeopátiás szert elsősorban sárgattest-elégtelenségben és a tejelválasztást serkentő hormon (prolaktin) túltermelődésekor célszerű használni. Ilyenkor a mellek feszesek, duzzadtak, fájnak, a menses előtt és alatt heves fejfájás, hányinger, erős alhasi görcsök, depresszív hangulat jellemző.

Ligetszépe

ligetszépe

A benne található gamma-linolénsav a fájdalom- és gyulladáscsökkentő prosztaglandinok termelésének kiindulási anyaga. Ennek köszönhetően különösen jó a menses előtti kellemetlen tünetek (emlőfájdalom, feszültség, ingerlékenység, ödémásák) kezelésére. De javítja a keringést, a bőr feszesebb, fiatalosabb lesz tőle, és aktiválja az immunrendszert. Legalább 3-4 hónapig tartó, kúraszerű szedését ajánljuk.

Palástfű

Elsősorban heves alhasi görcsökkel járó menses esetén javasolt naponta több csésze palástfűteát elfogyasztani.

Pásztortáska

Intenzív, elhúzódó menstruációs vérzésre ajánlott a használata. Mivel hatása kevéssé bizonyított, elsősorban más teákkal kombinálva célszerű fogyasztani.

Rozmaring

Hatóanyagai sárgatest-hormonszerű hatással rendelkeznek: különösen hatásosan kezelhető vele az elhízás következtében kialakult, ritkán és rendszertelenül jelentkező menses, a heves alhasi görcsök, a menstruációval együtt tapasztalható erősen zsíros, pattanásos bőr és a klimaktérium környékén fellépő kötőszöveti és izomgyengeség.

Poloskavész

Az inkák gyógynövénye ösztrogénszerű és vegetatív stabilizáló hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően eredményes menses előtti és alatti migrén, depresszió, görcsök, alvászavarok, izzadékonyság és a ciklus-rendellenességek kezelésére. Néhol a fehérfolyást is sikeresen gyógyítják a növény kivonatával.

Szója

A Távol-Keleten szinte ismeretlenek a klimaxos panaszok. A napi étrend részét képező szója a növényvilágban egyedülállóan magas mennyiségű fitoösztogént, izoflavonoidokat tartalmaz. Ösztrogénszerű hatása annak köszönhető, hogy az izoflvonoidok a szervezet ösztogénreceptoraihoz kapcsolódnak. A szója hőhullámok mérséklésén kívül kedvezően hat a csontritkulásra, hiszen hatóanyaga gátolja a csontfaló sejtek működését, ezáltal a csontvesztést. Ismert a szív- és érendszerre és a szellemi funkciókra kifejtett jótékony hatása is. A keletiek jóval alacsonyabb mell-, prosztata- és vastagbélrákos halálozási adatait is a magas szójafogyasztással hozzák összefüggésbe.

 Hogyan látom tehát a női egészség fenntartásának lehetőségeit a fenti témákban?

nőiciklus5

Az egészséges táplálkozás, rendszeres salaktalanítás, normális testsúly, rendszeres mozgás jelentősen javítja az egészséges női nemi ciklus lehetőségét. A vér és egyéb hüvelyi váladék eltávolítására válassza azokat a betéteket, amelyek kisebb mértékben tartalmazzák a szervezetre mérgező kémiai anyagokat. A női ciklus rendellenességei, valamint hüvelyi fertőzések esetén első lépésként válassza a komplementer medicina természetes megoldásait. Ezek elégtelensége esetén helyes a konvencionális orvoslás és a komplementer medicina együttes alkalmazása.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Vedavyasa 8 óra ago
2014-12-12

Elovastam a hivatkozást: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-tamponok-es-egeszsegugyi-betetek-0 és engem a legkevésbé sem nyugtatott meg az az ott ismertetett mérések eredménye. Első hozzászóólóként meg is indokoltam.

Válasz

Vélemény, hozzászólás?