Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Autizmus gyógyítása széklettranszplantációval

Nyomtatás Szerző : dátum : 2023-09-13 kommentek : (2)

Kedves Doktor úr! Nyolcéves fiúgyermekünk autista, és ezt tudjuk kétéves kora óta. Az autizmus tipikus tüneteit mutatja, hiperaktív, beszédzavaros, izolálódik környezetétől, rendkívül érzékeny mindenféle környezeti hatásra és még sok más tünete van. Az eltelt évek alatt sokféle kezelést és fejlesztést megpróbáltunk, és talán mindegyik esetén csökkent is a baja, de teljes gyógyulást nem értünk el. Például a robotra hasonlító darabos beszéde megszűnt, a mozgása normalizálódott, csökkent az allergiája és intoleranciája. Először Cerebrolysin infúziókat kapott, aztán voltunk az USA-ban, Floridában, ahol biomedikális kezeléseket kapott, aztán Olaszországban hasonló módszerek miatt. Nemrég hallottunk arról, hogy önök a gyermek bélflórájának befolyásolásával tudnak eredményt elérni. Elmondanám, hogy végeztettünk az önök német partnerlaboratóriumával mikrobiomtesztet, és ott az látszik, hogy alacsony a baktériumflórájának a diverzitása (sokszínűsége), és többféle rothasztó baktérium (pl. Coli, Klebsiella, Clostridium) viszont jelentősen túlreprezentált a bélflórjában, de Candida-túlszaporulat is van. A kérdésem tehát, hogy el tudja-e képzelni, hogy további javulás érhető el az önök mikrobiom-kezelései nyomán, esetleg eltűnhet-e teljesen a betegség?

Kedves Hölgyem! A mikrobiom diverzitásának a rendkívül alacsony volta elsősorban az, aminek kedvező befolyásolása komoly reményekre ad okot. Láthatjuk, hogy krónikus betegségek elsősorban akkor jelennek meg, amikor a baktériumok fajszáma jelentősen lecsökken, így az autizmus javíthatatlansága is ezzel a ténnyel függ jelentősen össze. A baktériumok összetételének változása még mindig könnyebben befolyásolható, de a fajszám növelése rendkívüli kihívás a kezelések során.

Erre egy kanadai egészségügyi partnercéggel közösen mégis találtunk megoldást,

akik a normális mikrobiom létrehozására adnak a betegnek laboratóriumi módszerekkel előállított baktériumközösséget, mi pedig gondoskodunk arról, hogy ez a baktériumegyveleg megfelelő életfeltételeket találjon és felszaporítsa a bél mikrobiológiai társadalmának egyed- és fajszámát. A kezelés tehát nemzetközi, Magyarországon végezzük az életmód- és dietétikai elvek betanítását, a természetgyógyászati kezeléseket, míg Kanadában végzik a szükséges inokulációt (beültetést). Manapság a járványhisztéria közepette nem egyszerű egy ilyen kezeléssort megoldani, de lehetséges. [Az eljárás gyakorlata azóta némileg módosult. Részletekről a honlapunkon található elérhetőségeken keresztül tájékozódhat.]

A felnőtt emberekre is jellemző, hogy ételeik fajtájának száma leegyszerűsödött. Addig, amíg

a múlt század fordulóján, tehát az 1900-as évek elején egy átlag szegény magyar család akár 2-300-féle növényt is fogyasztott, addig ma ez a szám nem több mint 50-féle.

A bél normális baktériumai a növények rostanyagát igénylik feltétlenül életükhöz, és minden baktériumnak más az „ízlése” és szükséglete, tehát annál jobb a flóra, minél többféle az elfogyasztott növényi anyag. Tudni kell, hogy emésztőenzimeinknek csupán az egytizedét adjuk mi magunk, a mi testünk, a kilenctizede a baktériumainktól származik.

Ha csökken a baktériumok fajainak száma, akkor az automatikusan rontja az emésztést, rontja az idegrendszer és más szövetek tápláltságát is, így csökkenti a gyógyulás esélyét.

Sajnos a gyerekek esetén azt tapasztaljuk, hogy ez a táplálkozási elsatnyulás extrém fokozott a felnőttekhez képest. Sok gyermek csupán 1-2 féle ételen hajlandó élni az életét: burger, sültkrumpli, tészta, rántotthús, amivel a flórájuk annyira leépül, hogy az már egy gyengének minősíthető emésztéshez sem elegendő, nemhogy a normális idegi tevékenységhez. Ettől tovább pusztul a meglevő baktériumflóra és tovább romlik a gyógyulás esélye.

Mi a szülőkkel való összefogásban feljavítjuk az életmódot, az étkezést, és így a kanadai FMT (Fecal Microbiome Therapie = széklettranszplantáció) eredményessé válik.

A hosszú távú tapasztalatok meggyőzőek. Mivel mi vagyunk a kanadai laboratórium európai partnere, így sok külföldi autista gyermeket látunk, akik jelentős reményekkel fognak hozzá ehhez a programhoz, és a négy hónap végére állapotuk különböző mértékű javulásával lehet számolni, ami persze mindig függ az adottságoktól. A bélflóra javítása a mi módszereink nélkül is képes javítani a beteg állapotát, de azt azért tudni kell, hogy a normális bélflóra nem egy kommersz probiotikum szedésével állítható helyre, sokkal bonyolultabb és fáradságosabb folyamat, de nagy sikerélményekkel járhat.

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2021 szeptemberi számában.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Lévai Géza 10 óra ago
2023-09-13

Tisztelt Doktor Úr!
Étdeklődöm, hogy ez a kezelés felnőtt autistánál működik?
Üdvözlettel,
Lévai Géza

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 3 óra ago
2023-09-15

Üdvözlöm! Igen, felnőtteknél is működik. Érdemes lenne az illetőnek eljönnie első körben egy vizsgálatra, hogy részletesebben feltárjuk, milyen lehetőségek jöhetnének szóba.

Vélemény, hozzászólás?