Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Artrózis (Izületi elhasználódás)

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (1)

Az elhasználódásos ún degeneratív betegségek egyik formája. Az ízületi porcfelszín elvékonyodik, majd töredezik és leépül, széli részein mészfelrakódás, a funkciót rontó csontosodás indul, az ízület működése megnehezül. Közben az ízület fájdalmassá, mozgáskorlátozottá, esetleg duzzadttá válik. 60 év felett az emberek 70%-ának van ilyen jellegű panasza, de már 30 éves kortól is előfordulhat. Először a testsúlyt hordozó ízületek érintettek: térdek, bokák, csípők, később a baj továbbterjedhet. Az ízület belsejében a porcihiányok, levált porcdarabok, ezek által okozott kisebb gyulladások, fekélyek, majd a fekély alatt keletkező csontszerkezeti változások, felrakódások keletkeznek és így a folyamat egyre gyorsul és egyre több panasszal jár.

Okai

A betegség okai változatosak, de nagyon logikusan értelmezhetők. Ok a szövetek általános elfáradása, salakanyagok felhalmozódása, hosszú időn át túl kevés folyadékfogyasztás, az ízületek túlterhelése túlzott sport, vagy megerőltető fizikai munka nyomán, valamint a túlsúly. Az atrózisos betegek fele elhízott. A nők a hormonális különbségek és a szalagok lazasága miatt 3-4-szer hajlamosabbak az atrózisra, mint a férfiak.

Tünetei

A tünet kezdetben a megterhelés utáni tompa fájdalom, amit sokszor még csak fáradékonyságnak írnak le a betegek. Később a nyugalomból való induláskor jelentkező fájdalom a tipikus („amíg be nem járatódik”). Előfordul gyakran a ropogás is. A további romlás esetén már mozgás közben is fáj, majd az ízületi felszín teljes lekopása után olyan erős és állandó lehet a fájdalom, hogy az a mindennapi életminőséget teljesen megrontja és akadályoz minden tevékenységet. A fájdalom bárhová kisugározhat, de leggyakrabban a szomszédos izmokba. Az ízfelszín kopása után a csontok szerkezete is átépül, az ízület torzul, a mozgás tengelye is változhat.

Kezelése

Kezelésben legfontosabb a megelőzés: naponta legalább 2 literfolyadék fogyasztása, növényekben gazdag étrend, az ízületek egyenletes és nem túl-terhelése. Ha már megjelennek a tünetek, akkor az ízületek olajos masszázsa, az akupunktúra, bizonyos gyógynövények, mint a boswelia, fűzfakéreg, feketenadálytő kivontai hasznosak. Természetes anyagok sokat segíthetnek a porc újraképződésében: Chondroitinsulfat, Glucosamin, Kollagen-Hydrolysat, Methylsulfonylmethan (MSM). Nagyon fontos a salaktalanító kúra, a testsúly rendezése. Súlyosabb esetekben injekciós kezelések, neurálterápia, fájdalomcsillapítók szükségesek. A kíméletes mozgás jól megválasztott jógagyakorlatokkal,vagy speciális tornákkal képzelhető el. Az artrózisos ízületet minél többet tehermentesíteni kell.

Cikk nyomtatása

Címkék:

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
Snekszer Károly 6 óra ago
2015-03-28

72 éves vagyok, ésmár 20 éves koromban (1962-ben) megvolt az a tünet, hogy strandoláskor vizes fürdőnadrágban napozáskor fájt a bal csípőm.
Később 1992-ben úgy kattogott a bal csípőm nemés közben, mint egy lőcsös szekér. egerben éltem, és már akkor protézist javasoltak. Két év után megszünt a kotyogás, a röntgene az izület peremén „galléros meszesedést” diagnosztáltak.
Több napos kirándulás alkalmából a 3. napon már nagyon sánta voltam, ilyenkir Flektol tapasszal gyógyítottam magam. Ezt a mai napig használom.
k.b. 2006-tól évenként egy-egy Porcerő kúrát csináltam, 2014 május óta nem szedtem, meg is van a következménye:
Januárban, lumbágó után folyamatosan fáj, felkellni is csak az egyébként sportos készségemmel tudtam.
Szakorvoshoz most, januárban mentem, mert „kíváncsi voltam”, hogy hol tartok, mert egy lumbágóután folyamatosan fájt.
Kaptam egy fájdalomcsillapító tablettát, de az első után olyan rosszul lettem, hogy még a mnetőt is kihívtuk. Szerintük én vagyok ráérzékeny – noha semmi féle gyógyszerre nem vagyok az.
Azóta nem szedek semmit, kitapasztaltam, hogy milyen pozicióban nem fáj, és aszerint mozgok.
A szakorvos sürgős protézis műtétet javasolt. Most elő vagyok jegyezve, de a fájdalmaim megszüntek.  REMÉLEM, HOGY A FÁJDALMAM VÉGYLEG MEGSZŰNIK, ÉS NEM KELL MÚTENI.
 
 

Válasz

Vélemény, hozzászólás?