Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Környezetkárosítás a hegymászásban

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-03-08 kommentek : (0)

A Mount Everestet felkereső hegymászók egy-egy szezonban közel két hónapot töltenek a magaslat lejtőin, ez alatt az idő alatt pedig rengeteg ürüléket és vizeletet hagynak a magaslaton. Évente közel ezer emberről van szó, így a nem csekély mennyiségű szennyeződés magában rejti annak veszélyét, hogy a hegyen fertőzés üsse föl a fejét – nyilatkozta a The Guardiannek a nepáli hegymászó szövetség vezetője.

hegymászó2

Ang Csering szerint a nepáli kormánynak lépnie kellene annak érdekében, hogy a hegymászók garantáltan gondoskodjanak a veszélyes anyag ártalmatlanításáról. Csak így lehetne megőrizni a hegyvidék érintetlenségét.

Nepálban ezen a héten kezdődik az egészen május végéig tartó tavaszi hegymászószezon. Az alpinisták ilyenkor több hetet töltenek akklimatizálódással abban a négy táborban, amely az 5300 méteren lévő alaptábor és a 8850 méteren magasodó csúcs között épül. Ezeken a helyeken sátrak sorakoznak, és rendelkezésre állnak az alapvető felszerelések, ám vécé nincs.

A helyzet egyedül az alaptáborban megoldott, ott vannak külön „toalettsátrak”, amelyekben tároló dobozokba kerül az ürülék és a vizelet. Mint Klein Dávid hegymászótól megtudjuk, ezeket a 60 literes műanyag hordókat az expedíciók viszik fel, e fölé állítják fel a vécésártat, majd távozásukkor lezárják a hordókat, és leviszik. A szabályok betartására az alpinisták nagyon figyelnek, így az alaptáborban higiéniai probléma nem nagyon szokott lenni. Ez a hegymászóknak is érdeke, hiszen ha nem vigyáznak, akkor a szennyeződés belekerülhet a főzéshez is használt vízátfolyásokba, és fertőzést okozhat. Ezen a területen vezetékes víz nincs, minden étel is ital hóból és olvadékból készül.

hegymászó1

A problémák a fölsőbb táborokban kezdődnek, ott a hegymászók általában ásnak egy gödröt a hóba toalett gyanánt, az ürüléket pedig otthagyják maguk után. Emiatt a szennyeződés évekig halmozódik a táborok körül – ezt már Ang Csering nepáli hegymászó-szövetségi vezető panaszolja a brit lapnak. Dhava Szteven, a serpa, aki 2008 óta részt vesz az Everest tisztításában, arról is beszámol, hogy néhány hegymászó a magasabb táborokba eldobható toalettzsákot visz magával. Hangsúlyozza, hogy ez a megoldás is egészségügyi veszélyeket rejt, a kérdést mindenképpen kezelni kell. A fölsőbb táborokról hasonlóképp nyilatkozik nekünk Klein Dávid is, mint mondja, ott az expedíciók mindig megállapodnak abban, hogy például jobb oldalról hordják a havat és balra helyezik ki a vécéket.

A nepáli kormány ez idáig nem állt elő olyan ötlettel, ami lehetővé tenné a probléma kezelését, ám a mostani szezontól tisztségviselőik szigorúan monitorozni fogják az hegymászó4alaptábori hulladék útját. Erről már Puspa Raj Katuval, a kormány hegymászásért felelős testületének vezetője beszélt a The Guardiannek. Elmondta, hogy a kormány tavaly elfogadott új előírása szerint minden hegymászónak le kell vinnie az alaptáborba 8 kilogrammnyi hulladékot. Ennyire becsülik annak a veszélyes anyagnak a mennyiségét, amit az alpinisták az úton maguk után hagynának. Az expedícióknak indulás előtt 4 ezer dollárnyi letétet is be kell fizetniük, amit elvesztenek abban az esetben, ha megszegnék a szabályokat.

Webdoki – mno után

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?